Tavaszi baby boom a Szegedi Vadasparkban

Állatbébik miatt is érdemes kilátogatni a Szegedi Vadasparkba.
Szeged.hu

2022. május 01. 08:47

Tavaszi baby boom a Szegedi Vadasparkban

Március elején született a Szegedi Vadaspark első állatbébije, egy guanakó csikó. Minden évben egy-egy utóddal bővül a guanakó család itt Szegeden. Az újszülött csikót már a látogatók is megfigyelhetik. A tevefélék őshazája Észak-Amerika, de ma már Dél-Amerikában, Ázsiában és Észak-Afrikában élnek ezek az állatok. Jól alkalmazkodtak a szélsőséges időjárási viszonyokhoz, kevés növényi táplálékkal és vízzel is beérik. A Szegeden született hím csikónak még a Vadaspark lesz az otthona ebben az évben, utána viszont átkerül egy másik állatkertbe.

 

A Vadasparkban három csitál, vagy más néven pettyesszarvas is született, amiket mintázatuk miatt sokan őzeknek gondolnak. Ez a mintázat segíti a rejtőzködésüket a természetben. A pettyesszarvas eredetileg az indiai szubkontinensen él, azonban világszerte számos helyre telepítették Ausztráliától Európáig. Ennél a szarvas fajnál nincs meghatározott párzási időszak, így a téli időszakban is születhetnek borjaik, ez történt Szegeden is. A Szegedi Vadasparkba 2018-ban érkeztek az első pettyes szarvasok Csehországból, és már első évben szaporodtak. A szaporulatot később áthelyezik más állatkertekbe, de természetesen a téli szülötteket tavasszal és nyáron még megtekinthetik a látogatók.

 

Néhány hete hét muflonbárány született Szegeden. A Szegedi Vadasparkban 2015 óta látható a faj a patás kifutók egyikében. Hamar szaporodni kezdtek, azóta évről évre több bárány is születik. A muflon nem őshonos a Kárpát-medencében, eredetileg a Közel-Keletről származik. Magyarországra vadászati célból hozták be az 1800-as években.

 

Az újonnan látható jövevények között van a kéktorkú ara, amiből csak 300 példány él szabadon a természetben. A Vadaspark 2014 óta tagja a fajmentő programnak. A szegedi állatkert két fiókát is fel tudott nevelni, most már ezeket is láthatják a látogatók.