Tavaly február óta 37 százalékkal nőtt a kerékpáros forgalom a Belvárosi hídon

Tavaly óta 6 százalékkal csökkent az autós forgalom és 37 százalékkal nőtt a kerékpáros forgalom a Belvárosi hídon – olvasható a szegedi közlekedésről szóló riportban, amit Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester osztott meg a közösségi oldalán.
Szabó C. Szilárd

2023. március 14. 12:25

Tavaly február óta 37 százalékkal nőtt a kerékpáros forgalom a Belvárosi hídon

A Közlekedési riport 2023 február című anyagban a különböző szegedi helyszíneken és járműveken elhelyezett szenzorok által mért adatokat elemzik. Bemutatják az Algyői út forgalmát, átfogó képet nyújtanak a Belvárosi híd forgalmáról és ismertetik a 3-as villamos vonal járatonkénti átlagos utasforgalmát.

 

Az Algyői úton hétköznap átlagosan napi 9050 járművet számoltak Szeged irányába és 9164 járművet Algyő irányába

 

2023 februárjában több mint 481 ezer jármű haladt át az Algyői úton, ami 4 ezer járművel kevesebb, mint januárban, amelynek kizárólagos oka, hogy február három nappal rövidebb. A napi átlagos forgalmi adatok szerint 2023 februárjában egy hétköznapon átlagosan több mint 18 ezer jármű, egy hétvégi napon pedig több mint 13 ezer jármű haladt át az Algyői úton, a két irányban összesen. Ehhez képest januárban a napi átlagos forgalom hétköznap 17 ezer jármű, míg hétvégén 12 ezer jármű volt. 

 

 

Egy évvel ezelőtt, 2022 februárjában viszont egy hétköznapon átlagosan több mint 19 ezer jármű, míg egy átlagos hétvégi napon több mint 15 ezer jármű haladt át az Algyői úton. Azaz, az előző hónaphoz, januárhoz képest idén februárban a napi átlagos járműforgalom nőtt, tavaly februárhoz képest viszont csökkent. A hónap legforgalmasabb napja február 24-e (péntek) volt 20 188 áthaladó járművel. A szenzoros mérések alapján az Algyői úton jellemzően délután 4-5 óra között a legmagasabb a járműforgalom, ekkor átlagosan 1404 darab/óra jármű halad át az úton, ebből 718 jármű/óra Szeged irányába és 686 jármű/óra Algyő irányába.

 

 

 

Nagy Sándor: A járművek magas fenntartási költségei mellett érdemesebb környezetbarát közlekedési módot választani

 

A Belvárosi híd forgalmának 2022 október óta fennálló csökkenő tendenciája 2023 februárjában megszakadt – olvasható a Közlekedési riportban. Bár a híd teljes forgalma 2023 februárjában egy százalékkal kevesebb volt, mint januárban, tulajdonképpen forgalomnövekedésről lehet beszélni, ugyanis február három nappal rövidebb a januárnál. Egy-egy nap átlagosan 13000-18000 autó, 1100-3000 kerékpár, 1600-2500 gyalogos és 80-175 rolleres halad át a Belvárosi hídon.

 

 

2023 februárjában tavaly februárhoz képest 2 százalékkal esett vissza a Belvárosi híd teljes forgalma. Közlekedési módonként vizsgálva a forgalmi adatokat megállapítható, hogy az autós forgalom 6 százalékkal, a gyalogos forgalom 5 százalékkal csökkent, míg a kerékpáros forgalom 37 százalékkal nőtt.

 

Nagy Sándor a Belvárosi híd az autós forgalmának csökkenése kapcsán azt írta közösségi oldalán: „Ezt látjuk hónapok óta, úgy tűnik, hogy a járművek magas fenntartási költségei mellett pénzügyileg is érdemesebb lehet környezetbarát közlekedési módot választani. És ezzel persze jót teszünk a környezetünkkel is.”

 

 

 

A Belvárosi híd forgalmát órás bontásban is vizsgálták. Ez alapján a reggeli csúcsforgalom összetömörül, legtöbben 7-8 óra között haladnak át a hídon. A délutáni csúcsforgalom ezzel szemben elnyúlik, egy kétórás időperiódust ölel fel, amely délután 3-tól 5-ig tart. A délutáni csúcsforgalom az időbeni elnyúlás ellenére meghaladja a reggeli csúcsforgalmat, a nap legforgalmasabb órája délután 4-5-ig van.

 

A 3-as vonal járművenkénti átlagos utasforgalma hétköznap legalább 2014 fő/nap/jármű

 

2023 februárjában a 3-as villamos vonalán hétköznapokon járatonként átlagosan a felszállók száma a 2023 januári utasszámokhoz képest és a tavaly februári utasszámokhoz képest is átlagosan 23 százalékkal nőtt. Azaz idén januárban nagyságrendileg ugyanakkora volt az utasforgalom a 3-as vonalon, mint tavaly februárban, aminél a 2023 februári utasforgalom 23 százalékkal nagyobb. Legnagyobb utasforgalom mindkét viszonylaton jellemzően a reggel 7-8 óra közötti járatokon volt.

 

Az európai uniós forrásból megvalósult SASMob projekt most kezd igazán láthatóvá válni a szegedieknek: havonta készülnek összefoglalók arról, hogyan, mivel közlekedünk a városban.