Tavaly 5 százalékkal esett, idén 6-8 százalékkal csökkenhet a pedagógusok reálkeresete

Gyakorlatilag nincs mit veszteniük a tiltakozó tanároknak, mert bárhol több pénzt kaphatnak.
Kékes Viktória

2023. január 10. 10:45

Tavaly 5 százalékkal esett, idén 6-8 százalékkal csökkenhet a pedagógusok reálkeresete

 

Miután tavaly a 10%-ot sem érte el a pedagógusok juttatásának emelése, így a keresetük vásárlóereje 5% körüli mértékben csökkent, hiszen az infláció sokkal magasabb volt, mint amennyivel nőtt a fizetésük. Az eddigi bejelentések és intézkedések alapján idén tovább romlik a pedagógusok helyzete. A bérpótlék további, 10%-os növelésével 6-8%-os lehet a reálbérek visszaesése, miután az infláció 2023-ban magasabb lesz, mint 2022-ben volt - írja a Portfolio.

 

Ráadásul a bértáblához nem nyúlnak hozzá, az alapbéreket ugyanis a 2014-es minimálbért szintjén befagyasztották. Miután az elmúlt időszakban minden évben érdemben emelték a minimálbért és a garantált bérminimumot, így egyre több tanárnak az alapbére csökkent a garantált bérminimum (közkeletű nevén szakmunkás minimálbér) szintje alá. Az azonban törvényileg nem lehetséges, hogy egy diplomás kevesebbet keressen, mint egy szakmunkás, így a pedagógusoknak legalább erre a szintre kell emelni az alapbérét.

 

  • 2019-ben a főiskolai diplomával (BA/BSc) rendelkező, pályakezdő pedagógusok illetménye alacsonyabbá vált, mint az akkori garantált bérminimum. Azóta a nekik minden évben a folyamatosan emelkedő a garantált bérminimumra egészítik ki a fizetésüket.
  • 2020 óta a mesterdiplomával rendelkező pályakezdő pedagógusok fizetését is a szakmunkás minimálbérre kell korrigálni. Ennek egyszerű oka van: a pedagógusok bére akkor sem emelkedett, a minimálbér és a garantált bérminimum viszont 8-8%-kal nőtt, ami utolérte/meghaladta a mesterdiplomás tanárok fizetését.
  • 2021-ben a 3-5 év szakmai tapasztalattal rendelkező, a 2 év gyakornoki idejüket teljesítő, majd sikeres minősítő vizsgát tett pedagógusoknak (Pedagógus I. fokozatba lépett) az alapilletményét is utolérte a garantált bérminimum.  Az ugyanis 4%-kal nőtt (219 ezer forintra), miközben a pedagógusok alapfizetése semennyivel sem emelkedett.
  • 2022-ben az évtizedes, 14 éves tapasztalattal rendelkező tanárok alapbére csökkent a szakmunkás minimálbér szintjére, miután a bérminimum 20%-kal nőtt, a pedagógusok alapilletménye pedig stagnált.
  • 2023 januárja óta pedig a 24-26 év (!) tapasztalattal rendelkező tanárok alapbére is a szakmunkás minimálbér alá süllyedt, miután a bérminimum idén 14%-kal nőtt.

 

A lap szerint nem csoda tehát, hogy a tanárok folyamatosan tiltakoznak – többek között a bérük miatt –, és az sem, hogy a kirúgással való fenyegetés után is sokan tovább demonstrálnak, illetve egyre többen hagyják el a pályát, hiszen gyakorlatilag bárhol magasabb bért kapnak, mint a mostani fizetésük. Az idei évtől a pályán töltött évek száma alapján így alakul a tanárok alapbére:

Forrás: portfolio.hu

Amint az ábrából is látszik, ugyanannyit keres egy középfokú végzettséggel rendelkező kezdő, mint a 40 éves tapasztalattal rendelkező, nyugdíj előtti pedagógus. Sőt, még két minősítő vizsga sem elég ahhoz másfél évtizedes tapasztalattal, hogy valaki eltávolodjon a szakmunkás minimálbértől:

Forrás: portfolio.hu

Összességében tehát a főiskolai végzettségbe sem érdemes óriási energiát befektetni, hiszen már a 15-17 év tapasztalattal rendelkező, két minősítésen átesett tanárok is ugyanannyi pénzt kapnak, mint a gyakornokok, minősítés nélkül. Ilyen béreltolódás más szakmában nincs, nem csoda, hogy a tapasztalt tanárok egymás után távoznak az iskolákból, miközben a friss diplomások közül sokan el sem kezdenek tanítani.

Címlapon

mutasd mind