Tarolnak a szegedi diákok! Itt az újabb siker: ezüstérmet szerzett a radnótis Schrettner Jakab Angliában a Nemzetközi Matematika Diákolimpián!

Fantasztikusak a szegedi gyerekek! Ott állnak az élen a különböző versenyeken.

2019. július 22. 19:24

Tarolnak a szegedi diákok! Itt az újabb siker: ezüstérmet szerzett a radnótis Schrettner Jakab Angliában a Nemzetközi Matematika Diákolimpián!

Nemrégiben adtunk hírt arról, hogy a „kis ságvárisok” – a 8 éves Manai Delal, Kaszás Tamás és Scurrah Linda – megnyerték az általuk épített vakvezető robotkutyával a World Robot Olympiad hazai döntőjét, és augusztus elején ők képviselik Magyarországot a robotépítő világversenyen Dániában a legfiatalabbak versenyében.

Arról is beszámoltunk, hogy a Radnóti Miklós Gimnáziumban idén érettségizett Hunyadi Marcell Dávid is aranyérmet szerzett a Szegeden megrendezett 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpián.

És most itt az újabb szenzációs hír!

Nemrégiben ért véget Angliában a 60. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia, melyen ezüstérmet szerzett Schrettner Jakab, a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium speciális matematika tagozatának 12. osztályos diákja.

A magyar csapat a nemzetek pontversenyében a 11. helyen végzett, a fiatalok egy arany, három ezüst és két bronz minősítést kaptak.

A Nemzetközi Matematikai Diákolimpiára (az IMO-ra) minden évben hat magyar diák mehet. Ennél persze sokkal többen szeretnének kijutni, így a matematikaversenyeken elért eredményeik alapján választják ki a legjobbakat.

Idén ők hatan jutottak ki Nemzetközi Matematikai Diákolimpiára:

 • Haiman Milán (New York, Stuyvesant High School, 12. osztály)
 • Matolcsi Dávid (Budapest, Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, 12. osztály)
 • Schrettner Jakab (Szeged, Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, 12. osztály) – nyitóképünkön első sor, balról az ötödik
 • Nagy Nándor (Budapest, Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, 11. osztály)
 • Zsigri Bálint (Budapest, Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium, 12. osztály)
 • Szabó Kristóf (Budapest, Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, 12. osztály)

Az IMO mellett rendezik meg a Közép-Európai Matematikai Olimpiát (MEMO), amely egyfajta utánpótlás-verseny. Ide is hat magyar diák utazhat ki minden évben. Idén a csehországi Pardubicében rendezik meg augusztus végén a Közép-Európai Matematikai Olimpiát.  

Mester és tanítványa: Weisz Máté és matamatikatanára, Schultz János a Radnótiban.

Idén ők hatan jutottak ki a 13. Közép-Európai Matematikai Olimpiára:

 • Weisz Máté (Szeged, Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, 11. osztály) – nyitóképünkön első sor, balról a harmadik
 • Beke Csongor (Budapest, Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium, 11. osztály)
 • Tóth Balázs (Budapest, Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, 11. osztály)
 • Soós Máté (Budapest, Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, 11. osztály)
 • Várkonyi Zsombor (Budapest, Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, 10. osztály)
 • Gyimesi Péter (Budapest, Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium, 11. osztály)

Sokaknak csenghet ismerősen Weisz Máté neve. Nem véletlenül. Mi is megírtuk: Máté tavaly egyéniben aranyérmet, csapatban pedig bronzérmet szerzett a lengyelországi Bielsko-Bialá-ban megrendezett 12. Közép-Európai Matematikai Olimpián. Weisz Mátéval interjút is készítettünk a Szegedi Tükörbe.

Sz. C. Sz.

Tovább olvasom