Tarnay Attila a Témában: Strasbourg mondja ki, a kormány alapvető emberi jogokat is sért a pedagógussztrájk tiltásával

„A kormány rendeletileg úgy alakította a kötelező szabályokat, hogy lényegében még a tanulók se vegyék észre, ha tanáraik sztrájkolnának” – írja közleményében a Magyar Helsinki Bizottság. Ezzel gyakorlatilag megvonták a tanároktól a sztrájkjogot. Mivel a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete már minden hazai jogorvoslatot kimerített, a strasbourgi bírósághoz fordultak. A Téma vendége Tarnay Attila, a PSZ megyei elnöke.
Garai Szakács László

2022. szeptember 17. 12:20

Tarnay Attila a Témában: Strasbourg mondja ki, a kormány alapvető
emberi jogokat is sért a pedagógussztrájk tiltásával

A sztrájk egy nyomásgyakorló eszköz, ha ezt nem lehet alkalmazni, akkor valójában nincsen sztrájk, nem lehet sztrájkolni, ezzel pedig sérül a sztrájkjog.

 

– Ami 2016-ban még természetes volt, annak idén is természetesnek kellene lennie. Ugyanez a politikai összetételű kormány volt hatalmon, akkor szóba se került egy pedagógussztrájk esetén, hogy tanítani kellene – mondta a Témában Tarnay Attila.

 

A Pedagógusok Szakszervezete megyei elnöke annak kapcsán volt a Szeged Televízió hírháttérműsorának a vendége, hogy Strasbourghoz fordulnak a pedagógusok az elvett sztrájkjoguk miatt. A pedagógusok hétfőtől gördülő sztrájkra készülnek. A polgári engedetlenséget már ezekben a napokban is nagyon sok iskolában választották a tanárok. Ez szakszervezetként nem szervezhető, de a PSZ elfogadja ezt a magatartást.

 

A gördülő sztrájkkal szabályozottan demonstrálnak a tanárok, az egyik héten hétfőn, szerdán és pénteken, a másik héten kedden és csütörtökön sztrájkolhatnak a tanárok.

 

– Azt javasoljuk, hogy aki a sztrájkot felvállalja, az ezekben az időpontokban sztrájkoljon! – mondta Tarnay Attila.

 

Nézze meg a beszélgetést!