Táplálékkiegészítők gyógyszerkölcsönhatásainak vizsgálatára dolgoztak ki eljárást szegedi kutatók

Táplálékkiegészítők gyógyszerkölcsönhatásainak vizsgálatára dolgoztak ki eljárást összesen közel 1,4 milliárd forintos költségvetésű projektben a Charles River Laboratories Hungary Kft. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói.
Hollósi Zsolt

2023. február 23. 07:35

Táplálékkiegészítők gyógyszerkölcsönhatásainak vizsgálatára dolgoztak ki eljárást szegedi kutatók

 

A szegedi Charles River Laboratories Hungary Kft. munkatársai a  Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóival közösen egy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által támogatott projektben táplálékkiegészítők gyógyszerkölcsönhatásainak vizsgálatára dolgoztak ki eljárást – tájékoztatta a biotechnológiai vállalkozás az MTI-t.

 

A gyógynövények, vitaminok és táplálékkiegészítők kontrollálatlan használata kiegészítő terápiaként fontos népegészségügyi kérdés. A gyógyszerhatóanyagokkal ellentétben ezeknek a készítményeknek a gyógyszerek hatékonyságát befolyásoló tulajdonságait jelenleg nem kötelező vizsgálni. 

 

Együttes szedésük azonban módosíthatja a gyógyszerek hatékonyságát, esetleg fokozhatja a mellékhatásokat. Ezekben a folyamatokban központi szerepet játszanak a transzporterfehérjék.

 

   A Charles River Laboratories Hungary Kft. jogelődje, a Solvo Zrt. és az SZTE által 2019-ben elindított projekt célja olyan komplex szolgáltatáscsomag és információs bázis létrehozása volt, amely elősegíti a táplálékkiegészítők és gyógynövénykészítmények felszívódásában és hasznosulásában szerepet játszó transzporterfehérjék azonosítását, és ennek ismeretében a gyógyszerekkel való kölcsönhatásaik vizsgálatát. 

 

A kifejlesztett nagy áteresztő képességű rendszerek alkalmasak aminosavak, vitaminok és egyéb készítmények felszívódásának és gyógyszerkölcsönhatásainak vizsgálatára.

 

A kutatók emellett feltérképezték néhány széles körben elterjedt gyógynövénykivonat – a kender, rózsagyökér, gyömbér, macskakarom és egynyári üröm – transzporter- és gyógyszerkölcsönhatásait is. 

 

Az eredmények azt mutatják, hogy a gyógynövények jelentős mértékben módosíthatják egyes gyógyszerek terápiás hatását. 

 

Így például egy kemoterápiás készítmény a rózsagyökér-kivonattal együtt alkalmazva alacsonyabb koncentrációban volt jelen a kísérleti állatok vérében, aminek következtében a készítmény hatásossága csökkenhet.

   A projekt összköltsége 1,389 milliárd forint volt, melyből mintegy 642 millió forintot fedezett a NKFIH támogatása.