Tápén bocsátották vízre a Tisza leghosszabb úszó kikötőjét: májustól a Partfürdőn szolgál

A Tisza hátára vetették ma délelőtt Tápén azt a több mint ötven tonnás úszóművet, amelyik tavasztól a Partfürdőnél horgonyoz majd, és büszkén zsebelheti be a szőke folyó leghosszabb úszó kikötője címet. Szeged a fejlesztésre összesen 300 millió forintnyi európai uniós forrást nyert.

2020. január 16. 16:51

– Most még csak 56 tonna súlya a sólyán, de a végén, mire mindennel felszerszámozzuk, a vízen eléri majd a 75 tonnát is – mondta a Mahart Tiszayacht Kft. tápéi üzemében az úszómű vízre bocsátása előtt a projektet irányító Molnár János, majd megadta a jelet, hogy két munkagép segítségével beletolják a kétfokos folyóba a félig kész úszóművet.

– Nagyon fontos, hogy ezt a hatalmas vízi monstrumot párhuzamosan csúsztassuk bele a Tiszába, mert ha elfordul, az komoly problémát okozhat. Most a gépek mellett tizenkét ember dolgozik ezen egyszerre. A művelet megkezdése előtt bekentük a sólyapályát egy speciális zsírral, ami a megfelelő csúszást biztosítja.

És a hajó ment, pontosabban az úszómű csúszott hatalmas vízfüggönyt tolva a magasba, amikor belecsapódott a folyóba. A szakemberek fellélegeztek, a művelet pontosan sikerült.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program közel 300 millió forintos támogatásával épülő úszóműves kikötő annak a turisztikai fejlesztési koncepciónak a része, amely a Szeged főutcájának is nevezett Tisza mentén valósul meg.

A különleges és hatalmas vízi építmény munkáit tavaly július 18-án kezdték a tápéi hangárokban.

Az elmúlt hat hónapban az összes acélszerkezeti munkát befejezték, a következő hetekben – immár a műhelyként szolgáló Tiszán – felöltöztetik az úszó kikötőt, azaz elvégzik a burkolást, a villanyszerelést és ki is csinosítják az acélmonstrumot.

A most vízre bocsátott központi móló alapját egy 27,2 x 11,2 méteres acél úszómű alkotja, amihez egy acélszerkezetű bejáró híd is tartozik majd.

Ehhez csatlakozik a kishajók számára épített nyolc kikötő-, valamint huszonegy úgynevezett szálkamóló, amelyek segítségével 48 kishajó köthet majd ki biztonságosan a Partfürdőn.

A központi móló egyben pihenőhely is lesz, amelyen elkészülte után egyszerre 88-an tartózkodhatnak.

Az itt működő büfé és a padok igazi úszóházi hangulatot varázsolnak majd ide. A vízi pihenőhely alapterülete 300 négyzetméter, a hozzá tartozó büfé 40 négyzetméteres.

Készül egy színpad is, amely koncertek, előadások, és más szórakoztató rendezvényeknek adhat majd otthont a vízen. Így igazi turisztikai látványosság lesz az építmény, ugyanakkor a hajótulajdonosok is kulturált helyen, biztonságban tudhatják majd a járműveiket.

– A teljes beruházás 123 méter hosszú, ezzel a szegedi lesz a leghosszabb úszómű a Tiszán – mondta el Jávorszky Iván, a Partfürdőt is üzemeltető Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Megtudtuk, a teljesen kész úszóművet a hozzátartozó kisebb egységekkel együtt március közepén úsztatják majd le a Tiszán a Partfürdőig, ahol a május elsejei nyitásra készen várja majd a hajósokat, a turistákat és a vizes élményeket kedvelő szegedieket.

rag