Tápén az Országzászlónál emlékeztek a forradalom mártírjaira

Tápén, az Országzászlónál is megemlékeztek a 1956-os forradalom hőseiről pénteken délután a helyi részönkormányzat, a Tápai Hagyományőrző Egyesület és a Heller Ödön Művelődési Ház részvételével.
Rafai Gábor

2022. október 21. 15:42

Tápén az
Országzászlónál emlékeztek a forradalom mártírjaira

Terjékné Kaposi Andrea, a Heller Ödön Művelődési Ház igazgatója ünnepi beszédében felidézte azokat az 1956 októberi napokat, amikor kipattant forradalom szikrája. 

 

Emlékeztetett arra, hogy a forradalom valójában békés tüntetéssel kezdődött. A budapesti tömegtüntetés a pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében azonban még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt.

 

 

Napokon belül vidéken is szerveződtek a megmozdulások, amiket sok helyen a karhatalmisták sortüze állított meg. 

 

Felidézte az október 26-i szegedi eseményeket is: a Takaréktár utca sarkán állították meg a Széchenyi térre tartó demonstráló tömeget. Először könnygázzal próbálkoztak, majd eldördült a sortűz: először a levegőbe lőttek, másodszor a földre, a lábak közé. Egyetlen áldozat egy vétlen fiatalember volt, Schwarz Lajos kendergyári munkás, akit egy gellert kapott golyó talált el.

 

 

– Mi 1956 üzenete napjainkban? Olyan értékrend szerint kell élnünk, amely életünk és nemzeti történelmünk bármelyik pillanatában vállalható. Ezek közül is a legfontosabbak az emberi jogok tisztelete, a szabadság védelme, a tudás megbecsülése, az erkölcs és a személyes példamutatás ereje, valamint a társadalmi szolidaritás megerősítése. 1956 szelleme ma is kötelez. Rá kell ébrednünk, hogy párthovatartozástól, származástól, vagyoni helyzettől függetlenül elsősorban valamennyien magyarok vagyunk, egy nemzet. Vállalnunk kell múltunkat, értékeinket, önmagunkat! Csak egy nemzetként védhetjük meg a szabadságunkat, csak egy nemzetként lábalhatunk ki a válságból. Csak összefogva tervezhetünk jövőt magunknak 

 

– mondta a szónok. Ezt követően a tápéi részönkormányzat nevében koszorút helyezett el Szécsényi Rózsa önkormányzati és Szabó Sándor országgyűlési képviselő, majd a helyi intézmények, szervezetek képviselői is lerótták kegyeletüket.

 

A Petőfi Sándor Általános Iskola Bálint Sándor Tagiskolájában a diákjai emlékműsorral tisztelegtek a koszorúzás előtt.