Tápai Antal Hálóvető szoborának felállítására gyűjtenek

Több mint 90 évvel ezelőtt készítette el Tápai Antal a Hálóvető című alkotását. Sokan úgy gondolják, hogy a szobornak a Tisza partján a helye. Erre már voltak kezdeményezések, de azok nem jártak sikerrel. Most a Tápai Antal Alapítvány kezdett adománygyűjtésbe.
Vass Imre

2023. február 01. 10:51

Tápai Antal Hálóvető szoborának felállítására gyűjtenek

Móra Ferenc a Dóm téri Pantheonban és a Móra Parkban, Erkel Ferenc a Szegedi Nemzeti Színház falán, a Halas fiú Újszegeden – ez csak néhány Tápai Antal köztéri szobrai közül. Szeged szobrászának, aki 1902-ben a kisteleki tanyavilágában született, több mint 40 műve található a városban. Móra Ferenc javaslatára tanult képzőművésznek a fővárosban. Egész élete, teljes munkássága Szegedhez kötötte, a háború előtt ő volt a város egyetlen jelentős szobrásza. 

 

Újvári Edit művészettörténést elmondta, Tápai Antalnak a két világháború között ívelt a pályája és jelentős szerepet töltött meg a szegedi képzőművészetben. Nem csak a szobraival alkotott jelentősen, de az ő nevéhez fűződik a Tömörkény művészeti szakközépiskola megalapítása.

 

Több mint 90 évvel ezelőtt készítette el a tiszai halászoknak emléket állító Hálóvető című szobrát. A szobor 65 cm magas eredeti bronzmodellje ma a Somogyi-könyvtár első emeletén látható. 

 

Közönség elé két alkalommal került az alkotás, 1960-ban 5,5 méteres változatát is felállították egy mezőgazdasági kiállításon, de végül le kellett bontani, csak a feje maradhatott meg. 

 

Az alkotás köztéri szoborként történő felállítását már többször tervezték. 2002-ben, Tápai Antal születésének 100 évfordulóján, valamint 2011-ben és 2016-ban is, a megvalósításig azonban egyetlen alkalommal sem jutottak el. 

 

Most a Tápai Antal Alapítvány kezdett adománygyűjtésbe annak érdekében, hogy végre megvalósuljon a terv és köztéren legyen látható a Hálóvető. Kiss Ernő nyugalmazott népművelő már régóta szívén viseli az ügyet és bízik abban, hogy sikerült összegyűjteni a szobor felállításához szükséges összeget, amit ő 20-25 millió forintra becsül. 

 

Szerinte az alkotás legjobb helye a Tisza parton lenne, de a Stefánia vagy a Móra park is szóba jöhetne. Szegeden az elmúlt évtizedekben több alkotás is közadakozásból jött létre, így van esély, hogy a Hálóvető is elkészülhet. A szobor felállítását több közéleti személyiség, többek között Apró Ferenc művelődéstörténész, Vajda Júlia Liszt-díjas operaénekes, Csapó Benő Szeged díszpolgára és Király Levente is támogatja.