Tanulmány igazolja, hatezren azért haltak meg Magyarországon a koronavírus-járvány negyedik és ötödik hullámában, mert nem voltak beoltva

A teljes oltottság a delta idején 90–95 százalékkal, az omikron alatt 80 százalékkal csökkentette a koronavírussal összefüggő halálozás kockázatát. A tanulmány 365 ezer 670 regisztrált fertőzött adatainak vizsgálata alapján készült.
Garai Szakács László

2022. augusztus 23. 08:42

Tanulmány igazolja, hatezren azért
haltak meg Magyarországon a koronavírus-járvány negyedik és
ötödik hullámában, mert nem voltak beoltva

Oroszi Beatrix, Ferenczi Annamária, Juhász Attila, Nagy Csilla, Ferenci Tamás, Túri Gergő és Horváth Judit Krisztina jegyzi azt a tanulmányt, amely megállapítja, 6097 haláleset lett volna megelőzhető a koronavírus-járvány delta és omikron hullámában, ha az elhunyt oltatlan fertőzöttek teljesen, vagyis emlékeztető oltással együtt be lettek volna oltva.

 

A Portfolión megjelent összefoglaló szerint, ami a Népegészségügy folyóiratban megjelent tanulmányt szemlézi, az olvasható, hogy a teljesen oltottak között 2021. 33. hetétől, azaz augusztus elejétől 2022. 5. hetéig vagyis február elejéig 111 ezer 756 megbetegedés és 1251 haláleset történt, míg az oltatlanok között 253 ezer 914 megbetegedés és 6838 haláleset volt.

 

A tanulmány szerzői egyértelmű népegészségügyi jelentősége miatt azt javasolják, hozzon a kormány intézkedést az alapimmunizálásban és emlékeztető oltásban részesültek arányának növelésére. A harmadik oltás után is számítani lehet a védettség szintjének csökkenésére, jellemzően négy hónap elteltével, ezért az idős, több krónikus alapbetegséggel, immunhiánnyal élő betegeknek a harmadik oltás után 4–6 hónappal a negyedik oltási dózis megfontolandó.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind