Táncdrámával emlékeztek a nagyárvízre: átadták a Szegedért Alapítvány díjait

– Ma nem egy katasztrófát ünnepelünk. Ez a nap a szegediek szívében már régóta úgy él, mint Szeged újjászületésének a napja – mondta Botka László a várost romba döntő 1879-es árvíz 140. évfordulójára rendezett gálaesten, ahol átadták a Szegedért Alapítvány díjait.

2019. március 13. 06:40

Idén Homoki-Nagy Mária jogászprofesszor kapta a Szegedért Alapítvány fődíját. Az elismerést ma, kedden este gálaműsor keretében vehette át a Nagyszínházban, ahol a megjelenteket – közöttük az egykor Szeged újjáépítését segítő fővárosok országainak nagyköveteit – Botka László polgármester köszöntötte:

– Különleges ez a mai nap, mert ezen a napon emlékezünk az 1879-es nagyárvíz 140. évfordulójára, de nem egy katasztrófát ünnepelünk. Ez nap a szegediek szívében már régóta úgy él, mint Szeged újjászületésének a napja. Száznegyven évvel ezelőtt a víz elvitte, elmosta a régi vályogvárost és megteremtette a lehetőségét, hogy felépüljön az új, csodálatos, palotás európai Szeged. Ehhez két dolog kellett: a szegediek összefogása és összetartása, hogy nem a könnyebbik utat választották, nem elmenekültek innen, ahol sok baj érte őket, hanem összefogtak és újjáépítették a várost. És kellett hozzá Európa támogatása is, az európai nagyvárosok segítsége. Ez a segítség az európai szolidaritás egyik első példája lett. Nem túlzás azt állítani, hogy Szeged városa az összefogás és az európai értékek alapjára épült. És akkor lehet sikeres, ha közösen továbbra is ezekhez az értékekhez ragaszkodunk – mondta a polgármester, majd így folytatta:

– Az európai értékek közé tartozik az is, hogy egy közösség tudja, egy város nem csupán házak, paloták összessége, nem pusztán tégla, kő és habarcs, egy város igazi oszlopai azok a kiváló polgárai, azok a kiváló személyiségek, akik tudásukkal, tehetségükkel, munkájukkal építik Szegedet. Harminc évvel ezelőtt a Szegedért Alapítvány azért jött létre, hogy ezt támogassa.

Botka László köszönetet mondott az alapítványnak az elmúlt három évtizednyi munkáért. Külön  is köszöntötte az alapítvány leköszönő vezetőjét, Bódi Györgyöt, aki évtizedeken keresztül fáradhatatlanul lobbizott városunkért.

Ünnepi beszéde végén Botka László köszöntötte a Szegedért Alapítvány idei díjazottjait, elsőként a fődíjas Homoki-Nagy Mária jogászprofesszor, aki Lapis András szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját vehette át.

A Szegedért Alapítvány ötlete 1988 októberében született, Debreczeni Pálnak, a DOMET Ecsetgyár igazgatójának nevéhez fűződik. A szervezetet azzal a céllal hozták létre, hogy kifejezze elismerését a város hírnevét gazdagítóknak.

Az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriuma idén a Debreczeni Pálról elnevezett elismerését Erdélyi Eszter középiskolai tanárnak ítélte oda.

A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Varró András farmakológusprofesszor, a művészeti kuratórium Gregor József-díját pedig Sándor János rendező, színháztörténész vehette át a kedd esti gálaműsoron.

A Nagyszínházban rendezett gálaesten ezt követően a Szeged szebb lesz, mint volt című táncdrámát mutatták be.

Az árvíz elleni védekezést, a folyó okozta pusztítást, majd az újjáépítést, Szeged újjászületését elbeszélő művet fiatal szegedi alkotók állították színpadra, a rendező-koreográfus Simoncsics Pál irányításával.

A táncdrámában a Délikert, a Suhancok és a Tiszavirág Táncegyüttes tagjait, Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekest, valamint a Szegedi Nemzeti Színház művészeit láthatta a közönség.

A hetven perces előadást a szegediek egy hét múlva, március 18-án ismét láthatják a Nagyszínház színpadán.

rag