Tanársztrájkok Szegeden: élőlánc a Gábor Dénesnél, szolidaritás a Kőrösynél, üzenetek a Béke utcában; Deák-gimnázium: porhintés a béremelési javaslat!

Péntek reggel becsengetés előtt három intézménynél is kiálltak a dolgozók magukért, társaikért. Mindenhol felolvasták azt a közös nyilatkozatot, amit város- és megyeszerte számos iskolában írtak alá kifejezve ezzel is tiltakozásukat, illetve kiállásukat meghurcolt kollégáikért.
Tanársztrájkok Szegeden: élőlánc a
Gábor Dénesnél, szolidaritás a Kőrösynél, üzenetek a Béke
utcában; Deák-gimnázium: porhintés a béremelési javaslat!

Kőrösy-technikum: „Szolidárisak vagyunk a közoktatásban dolgozó kollégáinkkal!”

Kicsit hamarabb ért be az iskolába a Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum közel húsz munkavállalója: a gyönyörű vaskerítést ezúttal nem a ballagáson megszokott virágokkal díszítették, hanem transzparenseket rögzítettek. A kiállás szervezője, Mészáros Imre műszaki vezető, a PDSZ országos választmányának tagja elmondta, a reggeli akciójuk célja, hogy kifejezzék a szolidaritásunkat a köznevelésben dolgozók, különös tekintettel a szankcionált sztrájkoló és polgári engedetlenkedő kollégáink iránt. – Azért is álltunk ki, hogy példát mutassunk az iskolába érkező tanítványainknak – mondta Mészáros Imre.

 

A félórás szolidaritás akció elején Halász Ervin magyar–történelem szakos, a végén Sztanojevné Kiliti Beáta, matematika–informatika szakos tanár olvasta fel az alábbi közös nyilatkozatot, ami minden, a demonstrációban részt vevő intézménynél elhangzott reggel:

 

 

„Kedves Kollégák! Szabadságszerető Barátaink!

 

Alulírottak, a szegedi és Szeged környéki oktatási és nevelési intézmények dolgozói, tanárai, oktatói, alkalmazottai ma, 2022. október 14-én, a következő nyilatkozatot tesszük:

 1. Kinyilvánítjuk, hogy az elkövetkezőkben közösen lépünk fel az oktatás bármely részterületének a képviseletében – az óvodáktól az általános iskolákon át a gimnáziumokig, a Szakképzési Centrumok intézményeitől a tankerületi iskolákig. Nem hagyjuk, hogy megosszanak bennünket, hiszen a céljaink közösek: egy élhetőbb, érdemben megfizetett, színvonalas munkát garantáló szisztémáért küzdünk!
 2. A leghatározottabban elítéljük a hatalom megfélemlítési módszereit, amivel az oktatásügy jobbá tételéért harcoló kollégáinkat büntetik, megalázó módon fenyegetik, méltatlanul elbocsátják! Követeljük, hogy a szólás- és véleménynyilvánítás alkotmányos jogának bármely erőszakmentes kifejezése mindenkit megillessen, ezért semmilyen retorzió senkit ne érhessen!
 3. Kijelentjük, hogy itt helyben, Szegeden nem tűrjük, hogy bárkit meghurcoljanak, ha a jelenlegi oktatáspolitikával szemben jogosan és határozottan fellép. Amennyiben ez megtörténne, a nyilvánosság minden rendelkezésünkre álló erejével fogjuk megvédeni kollégáinkat, legyen az óvodai, iskolai, gimnáziumi vagy a szakképzésben dolgozó munkatársunk! Egységesen állunk ki egymásért!
 4. Követeljük, hogy az erőfitogtatás esztelenül fenyegető politikáját váltsa fel az azonnali változásokat garantáló, érdemi döntéshozókkal folytatandó tárgyalási hajlandóság – kezdjék el az oktatás és nevelés minden területén a megalapozott reformfolyamatok elindítását!
 5. Meggyőződésünk, hogy a ránk bízott gyerekek és diákok érdekeit nem a bénító rettegés, nem a hamis fegyelem béklyója, nem az elfojtott vélemény, hanem a közös érdekeinkért folytatott nyilvános dialógus és a félelem nélküli beszéd szolgálja. Ezért valódi sztrájkjogot, autonóm szervezeti struktúrát, döntési jogokkal felruházott tárgyalópartnerek fellépését sürgetjük!

 

Deák Ferenc szavai adjanak nekünk és minden magyarországi pedagógusnak erőt:

 

»Az elnyomás csak gyávaságot szül, s csak a szabadság boldogító érzete képes független elhatározást ébreszteni a szabad polgárok keblében.«

 

Ezért mi most, itt Szegeden, közösen, egymásért és minden meghurcolt kollégánkért szolidaritási fogadalmat teszünk!

 

Együtt sikerülni fog!

 

Szeged, 2022. október 14-én”

 

 

Deák-gimnázium: „A helyzet tarthatatlan, a tanárok kétségbeesettek”

Pénteken sztrájkba lépett a Deák Ferenc Gimnázium huszonhárom tanára, akik ezen a napon, a végzős osztályoknak igen, másoknak nem tartanak órát. Negyedórával az első tanítási óra megkezdése előtt kiálltak a középiskola főbejárata előtti lépcsőre, és felolvasták a fenti nyilatkozatot.

 

Minden iskola sztrájkol, de eddig nem tudunk egymásról, de most összefogtunk, azért is, hogy bátorítsuk egymást. Egyre több tanár kiáll a követelései mellett – mondta el Milodánovics-Hegyi Adrienn, a Deák-gimnázium tanára. A pénteki sztrájk kapcsán nagyon fontosnak nevezte, hogy megjelenjenek a nyilvánosság előtt, miközben a sztrájktörvényt betartják. Határozottan állította, hogy változtatni kell a hazai oktatás rendszerén, és kérdésünkre azt is elmondta, hogy tanítványaik szülei közül egyre többen értenek egyet és állnak a tanárok mellé.

 

– A helyzet tarthatatlan, a tanárok kétségbeesettek – mondta el Kanyó Anna, aki szerint ez magyarázza, hogy az egyébként békés és béketűrő tanárok miért szerveznek tiltakozó akciókat hónapok óta. Gulyás Gergely miniszter csütörtöki 21 százalékos béremelési bejelentésére reagálva elmondta: részletek nélkül ez értelmezhetetlen. Az átlagbér emelkedésére tett ígéret kapcsán némileg ironikusan úgy fogalmazott: az átlag mindent elfed és eltakar. Porhintésnek nevezte Kanyó Anna a bejelentést, a 21 százalékos bejelentés önmagában is kevés, de a vágtató infláció miatt a tanári bérek csak kullognának a hazai diplomás átlagbérek után.

 

 

– Ha az alapbérből indulunk ki, akkor hangsúlyozni kell, hogy itt a vetítési alap a tíz évvel ezelőtti minimálbér, ami nagyon alacsony – hangzott el.

 

– Nem látom, és nem hiszem, hogy a kormány beismerné, hogy az elmúlt hónapok tanármegmozdulásai nyomán kényszerült a korábbiaknál magasabb és gyorsabb ütemű béremelési ígéretei bejelentésére – vélekedett Erdélyi Eszter. Társadalmi megbecsültség nélkül nem lehet tanítani – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy nemrég Kövér László, az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott, hogy tanárok minőségi munkát alacsony bérezés mellett is tudnak végezni.

 

– Egy kollégámat idézhetem: az igazi hazaszeretet ma az, hogy még tanítunk – mondta Erdélyi Eszter.

 

Gábor Dénes-technikum: „Magunkért, technikumi oktatókért is kiállunk, amikor a pedagógusokért demonstrálunk!”

Libor Tamás, a technikum oktatója arról beszélt, hogy azzal, hogy támogatják a pedagóguskollégáik sztrájkját, saját magukért is tüntetnek. – A mi béreink sem magasabbak a pedagógusok bérénél, a most bejelentett emelések az ő fizetésüket érintik majd. Az oktatók béremeléséről egyelőre nincs szó. Nálunk nincsen bértábla, nincsenek besorolások sem, nincs előrelépési rendszer. Ha nem változik semmi, nekünk végig ugyanannyii marad a bérünk, mint jelenleg – mondta Libor Tamás. Aki nagyon örült annak, hogy a diákjaik hamarabb voltak ott a Gábor Dénes épülete előtt és álltak be az élőláncba, mint ők maguk.

 

 

Béke utca: üzenet az aszfalton

Vannak intézmények, ahol a járdán is üzentek, a lenti képek a Béke utcai Általános Iskola előtt készültek.

 

 

A mai sztrájkban Szegeden Csongrád-Csanád megyében az alábbi iskolák vettek részt:

 • Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából 17 fő
 • Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából 24 fő
 • Horváth Mihály Gimnáziumból 5 fő
 • Németh László Gimnázium és Általános Iskolából 37 fő
 • Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumból 30 fő
 • Rókusi Általános Iskolából 38 fő
 • Szegedi Arany János Általános Iskolából 43 fő
 • Szegedi Deák Ferenc Gimnáziumból 2 fő
 • Szegedi Madách Imre Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános iskolából 22 fő
 • Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskolából 37 fő
 • Szegedi SZC Gábor Dénes Technikum és Gimnáziumból 26 fő
 • Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikumból 23 fő
 • SZTE BTK Angol-Amerikai Intézet részéről 15 fő
 • SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolából 26 fő
 • SZTEJKI Eötvös József Gimnáziumból 35 fő
 • Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából 41 fő
 • Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolából 48 fő
 • Összesen: 519 fő

 

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind