Tanársztrájk Szegeden: az ellenállás új formája következik

Közel hatvan tanár demonstrált a Deák-gimnázium előtt az egy éve tartó tanársztrájk csúcspontjának szánt napon, kedd délelőtt. Három iskola tanárai adtak hangot elégedetlenségüknek.
Bod Péter

2023. január 31. 10:52

Tanársztrájk Szegeden: az ellenállás új formája következik

Szegeden és környékén negyvenhat iskolájában írták alá a tanársztrájkot támogató szolidaritási nyilatkozatot, összesen ezernegyvennégyen, az aláírók döntő többsége tanár – mondta el kedden kora délelőtt a Deák-gimnázium előtt Milodánovics-Hegyi Adrienn a középiskola tanára, a szegedi pedagógus demonstrációk koordinátora.

 

A keddi megmozduláson a Deák-gimnázium mellett a Gedói Általános Iskola és a Krúdy Gyula Szakképző Iskola tanárai vettek részt, összesen megközelítőleg hatvanan.

 

A negyvenhat oktatási intézmény között egyaránt találhatók általános és középiskolák, valamint a szakképzési centrumhoz tartozó iskolák – tudtuk meg, ahogyan azt is, hogy pedagógusok mellett az oktatást segítő munkatársak és egyetemi oktatók is találhatóak a szolidaritási nyilatkozat aláírói között.

 

A tanársztrájk nem fáradt el, ám az elkövetkezendőkben az ellenállás új formája következik – fogalmazott a kedd délelőtt demonstráció után Milodánovics-Hegyi Adrienn, de erről részleteket nem árult el. Annyi azonban hozzátett, hogy a diákok tanuláshoz és továbbtanuláshoz fűződő jogai nem fognak sérülni. 

 

Szegeden a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete csatlakozott a tanársztrájk keddi demonstrációjához, de ezen kívül más ágazati szakszervezet csatlakozásáról nem tudni. Annyi biztosnak látszik, hogy legalább három szegedi iskolában, a Deák- és a Tömörkény-gimnáziumban valamint a Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskolában kedden a diákok is kifejezik szolidaritásukat a tanársztrájkhoz.

 

A tanári pálya alacsony bérezése elfogadhatatlan, és jelentős eredménynek a jelenlegi helyzetben csak az azonnali változás volna nevezhető – mondta el a demonstráció után a helyszínen Csepreginé Kiss Nóra, a Gedói Általános Iskola tanára, aki elmondta: intézményükben múlt hét csütörtökön és pénteken is sztrájkoltak.

 

A tanári pálya mára teljesen elvesztette presztízsét, nagyon kevesen választják a tanító- és a tanárképzést manapság. Valós a veszély, hogy a jövőben tényleg kiürül a pálya, nem lesznek tanárok – hallhattuk.

 

Talán a mostani tanárdemonstrációkra is igaz, ami a forradalmakra, hogy hatásukat később fejtik ki – osztotta meg reményét Csepreginé Kiss Nóra.