Tanársztrájk: kiállunk, mert különben nem tudnánk a tükörbe nézni

Bár átütő erejűnek nem lehet nevezni a sztrájkot, de a tiltakozást tényét nem lehet kétségbe vonni a Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskolában sem. Kedden nyolc tanár sztrájkolt.
Bod Péter

2023. január 31. 13:35

Tanársztrájk: kiállunk, mert különben nem tudnánk a tükörbe nézni

A szegedi iskolák között kakukktojás vagyunk, mert szakképző iskola a mienk és egyetemi fenntartású – fogalmazott Mikó Anna Júlia az iskola tanára. Ezek a körülmények is magyarázzák, hogy kisebb mozgástérrel rendelkeznek, mint más iskolák. 

 

Kijelentette: nem tudnának tükörbe nézni, ha nem állnának ki ezen a napon a tanártársaik mellett. A tanárnő elismerte, hogy a példátlanul hosszú, egy éves ütemezett tanársztrájk eredményeként szinte semmit nem tudtak elérni. Ám annyit talán mégis, hogy a tanároknak sikerült magukra irányítani diákjaik figyelmét.

 

Arra irányulhat most a diákok figyelme, hogy nem volt mindig olyan az iskola, amilyennek ők ma ismerik. Ez lehet a felnőtt öntudatra ébredés pillanat –fogalmazott Mikó Anna Júlia, aki nem csodálkozik a mostani helyzeten, mert a tanulók ebbe az iskolába születettek bele, amit ma tapasztalnak. Nem tudják, hogy lehetne másmilyen is az iskola. Lehetne magánéletük, szabad idejük, és szabad délutánjaik – hallhattuk.

 

Óriási a napi terhelése a mai diákoknak, és egyáltalán nem természetes a nulladik óra, ahogyan a nyolcadik és a kilencedik óra – érvelt a tanárnő.