„Szolidaritást!”, „Nem félünk a hatalomtól és nem hallgatunk!” – tanárok, diákok és szülők tüntettek az oktatásért Szegeden

Este 6 órakor kezdődött az a demonstráció az oktatásért, amit a VVL – Veritas Virtus Libertas, az Egységes Szülői Front, a Motiváció Műhely és STEP – Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja szervezett a Dugonics térre.
„Szolidaritást!”, „Nem félünk a hatalomtól és nem hallgatunk!” – tanárok, diákok és szülők tüntettek az oktatásért Szegeden

„Arra kérünk minden szegedi polgárt, hogy csatlakozzon hozzánk és mutassuk meg együtt a rezsimnek, hogy szolidárisak vagyunk egymással. Nem félünk a hatalomtól és nem hallgatunk!” 

 

– ezzel a felhívással toboroztak a szervezők a szerda este 6 órakor kezdődő megmozdulásra a Facebookon. A demonstrálók 18 óra előtt gyülekeztek a Dugonics téren, Dugonics András szobránál, ezután – rendőri felügyelet mellett – a körforgalomban blokkolták a forgalmat.

 

 

A demonstrálók a diák-, tanár- és szülőtüntetések ismert jelmondatait skandálták: „A csend nem rend!”, „Szabad oktatást!”, „Nincs tanár, nincs jövő!”, „Szolidaritást!”, „A gyerekeink nem közjószágok!”.

 

Helyszínen lévő tudósítóink szerint mintegy 400–500-an lehetnek a tüntetés résztvevői, de sokan megálltak az utcán, hallgatták őket.

 

Gönczöl Andrea az Egységes Szülői Front egyik alapítója a Szeged Televíziónak azt mondta, céljuk, hogy felhívják a figyelmet az oktatás problémáira, mivel a közmédiából nem derül ki a valóság. A tanároknak ígért béremeléssel kapcsolatosan Gönczöl Andrea elmondta, bár a hatalom a béremelésről beszél, a tanároknak, diákoknak és a szülőknek a közös 9 követeléséből ez csak egy.

 

„Aki azt gondolja, hogy ez az egész a bérekről szól, az valóban nem ért semmit. Annak azt tudom javasolni, hogy a kilenc pontot olvassa el, és olvassa addig, amíg meg nem érti, hogy miről van itt szó. Itt egy egyáltalán nem bérezésről van már szól, az csak egy eszköz a hatalom kezében, amivel mondhatnám úgy, hogy egzisztenciálisan zsarolná a tanárokat”

 

– hangsúlyozta Gönczöl Andrea. Azt is hozzátette: szerintük az egész oktatási rendszert újjá kellene építeni, mert azt az elmúlt években, évtizedekben földig rombolták.

 

 

A tanárok, diákok és szülők 9 pontja:

 

  1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
  2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
  3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
  4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
  5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
  6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
  7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
  8. Minőségi, XXI. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
  9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

 

A tüntetők a Kárász utcán keresztül vonultak a Széchenyi térre. Az Egységes Diák Front társelnöke, Süli Ákos a Szeged Televíziónak azt mondta, nem csupán tanárok, diákok és szülők is részt vesznek a megmozduláson, mivel belátták, hogy együtt kell föllépniük az oktatásért.


„Össze tudott fogni a város egy jó ügyért”

 

– tette hozzá Süli Ákos, aki szerint a jelenlegi tantervvel is sok gondjuk van, hiányzik a szabad tankönyvválasztás, és látják ők is, hogy a tanárok túlterheltek, biztosan nem 8 órát dolgoznak naponta.

 

„Nagyon sok diákon is megmutatkozik, hogy túlterheltek mentálisan és fizikailag is.”

A Széchenyi téren, a tüntetés záróhelyszínén, a tüntetők a pedagógusmegmozdulások szimbólumát, a körbe rajzolt felkiáltójelet mécsesekkel, fáklyákkal és a telefonjuk lámpájával világítva maguk formálták meg. Itt Körmendi Zoltán, a VVL – Veritas Virtus Libertas alapító tagja azt mondta, kötelességüknek érzik, hogy kiálljanak a felnövekvő generációkért. Mivel a tagjaik között sok tanárszakos hallgató van, látják, hogy 

 

„a tanárképzésben is nagyon sok változásra lenne szükség, a képzést és az emberanyagot tekintve is”.

A résztvevők este fél 8-tól a Grand Caféban nyílt vitafórumon vesznek részt, ennek témája az oktatás szabadsága. A fórumon Csala Hanga, az Egységes Diák Fronttól, Körmendi Zoltán, a Veritas Virtus Libertas-tól, Hajnal Edina, az Egységes Szülői Fronttól, Hegyi Adrienn és Vőneki Ádám, a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformjától és Bozóki Anna, a Motiváció Műhelytől vitatják meg a legfontosabb változtatnivalókat az oktatásban. A fórum moderátora Erdélyi Eszter, a Deák Ferenc Gimnázium tanára.

Címlapon

mutasd mind