Táblaképfestészeti Biennálé: több mint száz kortárs alkotást válogatott be a zsűri a szegedi fesztiválnyár legrangosabb kiállítására

Az idén június 24-től, tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a Reök-palotában a Táblaképfestészeti Biennálét, a szegedi fesztiválnyár kulturális életének egyik legjelentősebb eseményét. A kiállítás a hazai táblaképfestészetről igyekszik átfogó és hiteles képet nyújtani, szabadbeadásos rendszerben, szakmai zsűri által kiválasztott művek bemutatásával. Idén is meghozta döntését a zsűri: összesen százöt alkotást tartottak érdemesnek a bemutatásra.
Rafai Gábor

2022. május 24. 10:05

Táblaképfestészeti
Biennálé: több mint száz kortárs alkotást válogatott be a zsűri a szegedi
fesztiválnyár legrangosabb kiállítására

A kétévente megrendezett országos képzőművészeti találkozóra egy ideje már online lehet pályázni, az elmúlt két évben készült alkotásokkal. Így az idén is előzsűrizésen kellett átesniük a jelentkezőknek: az alkotásokat az interneten beküldött nagyméretű, jó felbontású fotók alapján szelektálta a zsűri. 

 

Ezt követően hozta meg végleges döntését a háromtagú szakmai grémium:

  • Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK vezető kurátora, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja,
  • Aknay János Kossuth-díjas festőművész, a Nemzet Művésze és
  • Sárkány Győző grafikus, Ferenczy Noémi-díjas, érdemes művész.

 

A nagyszabású képzőművészeti esemény iránt minden páros évben óriási az érdeklődés, a szabadbeadásos rendszerben idén is rekordszámú, több mint hatszáz alkotó pályázott. 

 

A beadott pályamunkák közül végül százöt alkotást talált kiállításra érdemesnek a szakmai zsűri. 

 

A pályázó művészek beválogatott alkotásain felül minden eddiginél több neves művész is meghívást kap a június harmadik szombatján nyíló kiállításra. 

 

Szegedi alkotók is szép számmal jelentkeztek a kiállításra, a zsűri többek között Darázs József, Henn László András, Sejben Lajos és Sinkó János egy-egy képét is beválogatta a kiállításra érdemesnek tartott művek közé.

 

A biennáléra beválogatott alkotók és alkotások részletes listáját a REÖK honlapján tekinthetik meg az érdeklődők.

 

A kiállítás megnyitójának tervezett időpontja június 24., péntek.