Szülői útmutatót készített a Szülői Hang, felkészülve a tanárhiányra

Az idei tanévkezdés előtt szükségessé vált, hogy a szülők készüljenek fel a várható pedagógushiányra; ehhez készített egy 12 pontos útmutatót a Szülői Hang. Nincs könnyű és gyors megoldás, nincs csodaszer: az elmúlt évtized hibás kormányzati döntései súlyos károkozáshoz vezettek a magyar közoktatásban, aminek a gyerekek az elszenvedői.
Garai Szakács László

2022. augusztus 22. 09:41

Szülői útmutatót készített a
Szülői Hang, felkészülve a tanárhiányra

A Szülői Hang összeállítását változtatás nélkül közöljük:

 

„Az idei tanévkezdésnél sok szülő kénytelen szembesülni a drámai mértékű pedagógushiánnyal. A helyzet elkeserítő, hiszen gyermekeink nem kapják meg az őket megillető minőségi oktatást. Nincs csodaszer, a fájóan hiányzó pedagógusokat nem lehet gyors ütemben pótolni! Szülőként annyit tudunk tenni, hogy a károkat igyekszünk enyhíteni, és kiállunk a gyerekek érdekei mellett, hogy legalább hosszabb távon remélhessünk javulást.

 

Szülőként megpróbálhatjuk részben pótolni a hiányzó pedagógust, és saját magunk segíteni gyermekünknek a tanulásban, vagy ha módunkban áll, a gyermek számára fontos tárgyakból magántanár segítségét is igénybe vehetjük. Persze így sem oldhatjuk meg teljesen a problémát, legfeljebb némileg enyhíthetjük a negatív következményeket. A nehézségek közepette fontos, hogy erősítsük a szülői közösségeket és a pedagógusokkal való kapcsolattartást, hogy egymásnak minél jobban tudjunk segíteni.

 

Az idei tanévkezdéssel a baj súlyosabb, mint korábban, mert sok pedagógus elvesztette a reményt és elhagyta a pályát azután, hogy a kormányzat nem teljesítette a tavasszal végső elkeseredésükben sztrájkoló pedagógusok méltó munkabérre és elviselhető munkaterhelésre vonatkozó jogos követeléseit.

 

A pedagógushiány régóta ismert; szülői közösségünk 2018-as részletes felmérése is komoly bajokat jelzett már akkor és azóta is folyamatosan érkeznek erről a visszajelzések, ennek ellenére a kormányzat inkább a semmittevést választotta. A helyzet egyre inkább romlik: negatív spirálba kerültünk, a sok pályaelhagyó miatt a még maradó pedagógusokra egyre több pluszteher hárul, és ezt egyre kevesebben bírják.

 

A pedagógushiány mindenkit érint: még ha saját gyermekünknél épp van elegendő pedagógus, az országos szintű válság következtében zuhan a közoktatás színvonala, ami az egész felnövekvő generációra károsan hat. Valódi megoldás csak hosszú távon remélhető, és ehhez összefogásra van szükség. Ha most nem képviseljük a gyerekek érdekeit, akkor a probléma csak tovább fog súlyosbodni.

 

Szülői közösségünk 12 pontos útmutatóban gyűjtötte össze lehetőségeinket a kárenyhítésre és a szülői érdekképviseletre.

 

 1. Építsünk aktív szülői közösségeket!
 2. Forduljunk személyesen a kormánypárti országgyűlési képviselőkhöz!
 3. Dokumentáljuk a pedagógushiányt az ombudsmannál!
 4. Engedjük el a pedagógushiány következtében nem reális elvárásokat gyermekünk felé!
 5. Támogassuk a pedagógusok tiltakozását!
 6. Tegyünk panaszt az intézményvezetőnél és a fenntartónál!
 7. Vegyük észre a pedagógushiányt, és tudatosítsuk szülőtársainkban is!
 8. Használjuk az elérhető tanulási segédeszközöket!
 9. Adjunk nyilvánosságot a problémának!
 10. Teremtsünk szorosabb kapcsolatot a pedagógusok és a szülők között!
 11. Fejlesszük gyermekünk önállóságát, tanítsuk meg a hatékony tanulás módszereire!
 12. Gondolkodjunk, keressük meg a problémák gyökerét, és gyakoroljuk a szolidaritást!”

 

 

Nyitóképünk Iványi Aurél illusztrációja.

Címlapon

mutasd mind