Szülői Hang: kisokos szülőknek a december 8-i országos pedagógussztrájkhoz

Hat pontba összeszedték a legfontosabb tudnivalókat, ezekkel tudják a szülők támogatni a pedagógusok csütörtöki demonstrációját.
Garai Szakács László

2022. december 05. 09:31

Szülői Hang: kisokos szülőknek a
december 8-i országos pedagógussztrájkhoz

A Szülői Hang Facebook-oldalán az írja a szülők úgy tudják támogatni a pedagógusok küzdelmét, hogy ahol munkabeszüntetés van, ott nem viszik iskolába, óvodába gyerek.

 

A hat pontba szedett tudnivalók a következők:

  • „amennyiben a tanórák elmaradnak, a szülő igazolás nélkül is otthon tarthatja gyermekét. Ha viszont egy szaktanár megtartja a tanórát, akkor csak szülői igazolással lehet távol maradni.
  • Sajnos sok igazgató nem támogató. Amennyiben az igazgató igazolást kérne akkor is, ha a tanóra nem volt megtartva, kérdezzünk rá, milyen jogszabály alapján teszi ezt. A jogszabályok szerint ugyanis csak a szakszerűen megtartott tanórákon kötelező a megjelenés, szakszerű tanórát pedig csak megfelelő szakképzettséggel rendelkező pedagógus tarthat.
  • Az igazgató kötelessége a szülő számára előre bejelenteni a sztrájkot.
  • Gyakran előfordul, hogy az igazgató bejelentéséből a szülő számára nem derül ki, hogy a tanórák meg lesznek-e tartva. Ha az igazgató nem segít, próbáljuk meg felvenni a kapcsolatot a sztrájkoló pedagógusokkal.
  • Nagyon hasznos, ha a szülők és pedagógusok informális csatornákon is tartják a kapcsolatot (személyes találkozás, online csoport). Támogassuk egymást nemcsak a sztrájk kapcsán, hanem folyamatosan, találjuk meg a közös pontokat!
  • Beszélgessünk szülőtársainkkal, magyarázzuk el azoknak, akik még nem értik, hogy milyen nagy bajban van a magyar közoktatás!”