Szükség lenne egy ellenzéki miniszterelnökhelyettes-jelöltre. Most – Ceglédi Zoltán jegyzete

Ceglédi Zoltán

2022. január 07. 09:45

Szükség lenne egy ellenzéki
miniszterelnökhelyettes-jelöltre. Most – Ceglédi Zoltán
jegyzete

Legalább három okot látok arra, hogy Márki-Zay Pétert és az Egyesült Ellenzéket nem szabad így nekiengedni a választásoknak. Kell egy második ember. Ezért:

 

1. Ami fontos előnye volt MZP-nek, az mostanra hátránnyá is vált

A potenciális ellenzéki választók egy része tavaly ősszel elment az előválasztásra, és a második fordulóban résztvevők többsége Márki-Zay Pétert választotta. A döntés egyértelműen az ellenzék megújításának, bizonyos értelemben leváltásának igényét tolmácsolta – azok részéről, és ez fontos, akik le is adták a voksukat az ezzel győztes hódmezővásárhelyi polgármesterre. Pontosan 371 ezer 560 emberről beszélünk. Ez a tábor elég lenne egy masszív, küszöb fölötti parlamenti kispárt bejutására, de Orbán Viktor legyőzéséhez nagyon kevés. Sőt, a teljes előválasztáson „nettóban” kábé annyian vettek részt, ahányan 2008-ban a vizitdíj mellett szavaztak. A Fidesz kiütéses győzelmét hozó, a NER kétharmadát megalapozó voksoláson a vesztes oldalon.

Márki-Zay Péter pedig az elmúlt hónapokban (!) sajnos nem tudta kiterjeszteni elérési rádiuszát e körön túl, még az ellenzék meglévő táborát sem rendezte maga mögé. Ami előny volt, a pártonkívüliség, az most dupla gond: egyik párt sem érzi magáénak, sőt, az új párt gründolásával és a hetedik frakciót (hiába) követelve még vetélytársat is kreált magából.

 

Egy miniszterelnök-helyettes jelölésével be lehetne vonni e pártokat az MZP-kampányba, lehetne egy érdemi összekötő a jelölt és a jelölők között, egy egyensúlyozó, hídépítő szereplő.

 

Úgy nem lesz kormányváltás, ha a miniszterelnök-jelölt továbbra is a szemközti járdáról kiabálja, hogy rengeteg az áruló az ellenzékben. Valakinek át kéne vezetnie a zebrán.

 

2. MZP nyilatkozatai, üzenetei sajnos az ellenzéki oldalt is megosztják

Muszáj lenne ellensúlyozni a migránsszámlálóval meg melegezéssel tett kárt. Tetszik vagy sem, az ellenzéki tábor konszenzusa nem ott van, ahonnan a jelölt beszélni szeret. Ha azt mondtam fentiekben, hogy Márki-Zaynak nincsenek „zsebben” az ellenzéki pártok, akkor pláne igaz, hogy nincsenek meg neki az ellenzéki szavazók. Na ja, a leghangosabb Facebook-kommentelők persze örülnek, hogy végre lehet migránsozni, meg a cigányok állami összeírását propagálni, nem beszélve annak borzasztó méricskélésről, hogy hány idős kormánypártit akadályoz meg a koronavírussal adminisztrált halálozás abban, hogy elmenjenek Orbán Viktorra szavazni. A halálkampánynak és a karanténmániának jelenleg nagyon rossz az árfolyama a politikai tőzsdén. Az élettel kéne foglalkozni.

 

 

Amit az ellenzék meg is próbált, de hiába hirdetettek programot, sok szempontból haloványat, megúszósat (kivéve talán az oktatáspolitikai fejezetet), még azt sem halljuk vissza a jelölttől. Egyszer próbált meg Márki-Zay egy összellenzéki kezdeményezésről beszélni, ez volt a roppant kínos baki az álláskeresési járadékról. Iszonyúan hiányzik egy olyan szereplő, aki ezt a programot ismeri, érti, vállalja és be is tudja mutatni. Ezt is egy miniszterelnökhelyettes-jelölt vihetné, garanciájaként annak, hogy ha kormányra kerülnek, akkor ő lesz, aki tudja, mi a teendő.

 

3. MZP önmagában még (már?) nem kihívás, nem teljes alternatíva a Fidesz felé

Jelen állás szerint Magyarország miniszterelnöke MINDENKÉPPEN egy fehér, keresztény, jobboldali, heteroszexuális, nagycsaládos, ötvenes férfi lesz a májusi kormányalakítás után is. Tizenkét év vajúdás után az ellenzék sok szempontból egy wannabe-Orbánt tudott elsőszámú jelöltként kitermelni. Eközben a Fidesz egy negyvenes nőből csinál köztársasági elnököt, és szintúgy fiatal női kormánytagját (máskor meg politikusa családtagját) pont az ellenzéki nyilvánosságból érkező homofób támadásoktól kell védelmeznie. És ha Dobrev Klára esetleg nem vállalja a DK virtuális listavezetői pozícióját, akkor az ellenzéki lista első öt, azaz a szavazólapra kerülő nevei csupa férfit sorakoztatnak majd.

 

Muszáj lenne egy nőt, MZP-től baloldalibb politikai agendával, befogadóbb és higgadtabb kommunikációval, létező pártpolitikai hátországgal, érdemi politikai tudással és tapasztalattal helyettesnek jelölni. Most. Kezd végzetesen szétrepedni az ellenzéki kampány, a pártok tolják a saját egyéni jelöltjeiket, elnökeik néha odaüzennek a másik oldalon ide-oda csapódó MZP-nek, aki meg erre visszaárulózik. Mindez pedig végképp elriasztja a pártoktól távolságot tartó, bizonytalan szavazókat, holott róluk szólna a kormányváltás.

 

Röviden tehát: három koncentrikus kör van.

  • Legbelül a pártelérés, itt MZP segítségére lenne a helyettes-jelölt, hogy végre szerves egységben folyjék a kampány.
  • Körötte e pártok mai szavazói, akiket nem csak az elveikkel, politikai ízlésükkel gyakran ellentétes MZP-nyilatkozatok irritálnának, hanem végre azt is visszahallanák valakitől, amit ők gondolnak, ők helyesnek tartanak.
  • Legkívül pedig a potenciális szavazók, akiket arról kéne meggyőzni, hogy más és jobb kormányzás is lehetséges, mint amit most Orbán Viktor folytat. Ezt egy más karakterű, kompetenciát és kiegyensúlyozottságot mutató miniszterelnökhelyettes-jelölt garantálhatná számukra.

 

Azt meg már hadd ne én döntsem el, hogy ez a jelölt végül Dobrev Klára, Szél Bernadett, Kunhalmi Ágnes, Orosz Anna, Szabó Rebeka, vagy másik baloldali ellenzéki női politikus lesz.

 

Bármelyikükkel bentebb lennének.

Címlapon

mutasd mind