Sztrájkolhassanak a tanárok! Joguk van hozzá!

Öt magyar szakszervezeti konföderáció azt követeli, hogy ne korlátozzák a pedagógusok sztrájkjogát.
Garai Szakács László

2022. május 23. 17:05

Sztrájkolhassanak a tanárok! Joguk
van hozzá!

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Magyar Szakszervezeti Szövetség közös, az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta:

 

„megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslathoz olyan módosító javaslat került benyújtásra, amely az eddigiekhez képest jelentősen korlátozná a pedagógusok sztrájkjogát”.

 

Az aláíró szervezetek a magyar pedagógus szakszervezetekkel egyetértve elutasítják azt a törekvést, hogy a közoktatás területén a sztrájk alatti elégséges szolgáltatásról történő szabad megállapodás, illetve a munkaügyi perben eljáró bíróság jogerős határozatának helyébe egy – álláspontjuk szerint jogkorlátozó – taxatívan szabályozó megoldás lépjen – áll a kommünikében, amelyben a javaslat azonnali visszavonását követelik.

 

Hozzátették, amennyiben törvényben rögzítik a még elégséges szolgáltatások mértékét és annak feltételeit, azt kizárólag a korábbi ítélkezési gyakorlat figyelembevételével tartják csak elfogadhatónak. A pedagógus társadalom egyetért abban, hogy az elégséges szolgáltatások konkrét, a nemzeti köznevelésről szóló törvényben most nevesíteni kívánt mértéke a közoktatás területén a sztrájkot aránytalan mértékben korlátozza.

 

Az országos szakszervezeti szövetségek álláspontja szerint nem szolgálja sem a munkavállalók, sem a munkáltatók valódi érdekét a tervbe vett módosítás.

 

(MTI)