Sztrájkbizottság alakult a makói Contitech gyárban

Megakadtak a tárgyalások a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) és a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. között, ezért a dolgozók sztrájkbizottságot alakítottak – értesült az MTI.

2020. október 23. 14:39

Sztrájkbizottság alakult a makói Contitech gyárban

Nyár óta tárgyalt egymással a vállalat és a dolgozói érdekképviselet, miután a Continental egyoldalúan felmondta a munkavállalók kollektív munkaszerződését.

A szakszervezet azt kifogásolja, hogy tavasszal csökkentették a dolgozói létszámot a termelés visszaesésére hivatkozva, de mostanra a megrendelések emelkedésével a dolgozók munkaterhelése aránytalanul megnövekedett – sokaknak már hosszú ideje nem volt szabad hétvégéjük.

A Contitech vezetésének közleménye szerint a vállalat nyitott a kollektív szerződés megújítására, azonban csak olyan feltételek mellett, amelyek biztosítják a termelés rugalmasságát és hozzájárulnak a cég hosszú távú fenntarthatóságának biztosításához.

A korábbi szerződést azzal az indokkal mondták fel, hogy az húsz év alatt elavult, nem felelt meg sem a hatályos szabályozásnak, sem a munkaerőpiaci körülményeknek.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke szerint a tárgyalások elakadása miatt nem maradt más eszköz a szervezet kezében, mint a sztrájkbizottság megalakítása. Erről csütörtök délután tájékoztatta a munkavállalókat, azonban a munkáltató felé egyelőre még nem foglamazták meg a követeléseiket.

A Magyarországon nyolcezer munkavállalót foglalkoztató Continental makói üzemében hűtő-fűtő csövek gyártását és szerelését végzik, 95 százalékban exportra termelnek. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a cég árbevétele az előző évhez képest csaknem 10 százalékkal csökkent 2019-ben. Az azt megelőző évben még 2 milliárd 644 milliós eredményt produkáló vállalat tavaly már 3 milliárd 294 milliós veszteséggel zárt.