Sztojcsev Iván a Témában: Az élelmiszervásárlás elől nem lehet elbújni

Tavalyhoz képest másfél százalékkal csökkent az élelmiszervásárlás, miközben 3000 milliárd forinttal pénzt hagytunk a boltokban. Balogh Judit a Téma című hírháttérműsorban a HVG gazdasági újságírójával, Sztojcsev Ivánnal beszélgetett arról, hogy pontosan hogyan alakul a hazai fogyasztás.
Miszlai Dorina

2023. február 09. 11:11

Sztojcsev Iván a Témában: Az
élelmiszervásárlás elől nem lehet elbújni

Egy évvel ezelőtthöz képest a magyarok kevesebb élelmiszert vásárolnak, a kérdés csak az, hogy az árak emelkedése miatt tudatosabban kezdtünk el vásárolni, ezzel visszaszorítva az ételpazarlást és kidobást, vagy azért esett vissza a kereslet, mert bizonyos termékeket már nem tudunk megengedni magunknak. Sztojcsev Iván szerint erre nincsenek konkrét adatok, miközben a vásárlás visszaesése egyre inkább hasonlít a 2008-as válság során tapasztaltakhoz. A különbség csupán az, hogy manapság minden drágul, míg tizenöt évvel ezelőtt a devizahitel miatt a törlesztők mértéke egyik hónapról a másikra ugrott meg, miközben sokan elveszítették a munkahelyüket. Beszédes továbbá az az adat is, miszerint harmincöt százalékkal többet költenek az emberek használtárucikk boltban, mint korábban, illetve az emberek a tartós háztartási cikkeket mellőzik napjainkban.

 

A decemberi infláció 24,5 százalék volt, miközben az élelmiszereké ennek csaknem kétszerese. Persze az emberek átgondolják, hogy mit vesznek meg, de minden ételről lemondani nem lehet. Különösen nehéz helyzetben vannak a speciális étrendre szorulók, hiszen nekik eddig is drágább volt az étkezésük, most pedig kifejezetten hátrányos helyzetbe kerültek. Nem nehéz kitalálni azt sem, hogy az élelmiszer brutális mértékű drágulása a társadalom szegényebb szegmenseit érinti, ugyanakkor a kis létszámú középosztály is egyre inkább megérzi a drágulást.

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!