SZTEPress: Karikó Katalin-kötettel nyit az új egyetemi kiadó

Rövid időn belül szeretne számottevő nemzetközi kiadóvá válni a szegedi egyetem új könyvkiadója a SZTEPress, amelyet a felsőoktatási intézmény megalakulásának 440. évében és Szegedre költözésének centenáriumán alapítottak.

2021. szeptember 02. 23:05

SZTEPress: Karikó Katalin-kötettel nyit az új egyetemi kiadó

Rovó László rektor az újonnan életre hívott könyvkiadót bemutató sajtótájékoztató csütörtökön a rektori hivatalban azt mondta, az egyetemen eddig meglévő kisebb kiadó egyesítésével és a karok egyetértésével jött létre az SZTEPress. Az egyetem vezetője úgy gondolja, hogy az ország egyik legnagyobb felsőoktatási intézménye olyan tudás birtokosa, olyan komoly tudományos és ismeretterjesztő tevékenységet végez, amely alapjául szolgál az új könyvkiadó indításának.

Az új kiadó létrehozásában szerep vállalt Gyenge Zoltán, a bölcsészkar dékánja, aki az eseményen úgy fogalmazott: az egyetem korábbi kiadója, a JATEPRESS komoly múlttal és háttérrel rendelkezett, így volt mire építeni. Az egyetem nyomdáját és az újonnan alapított kiadót szervezetileg szétválasztották, mert ez látszik ma ésszerű megoldásnak, de együttműködésük emellett is adva van.

A kiadó szerkesztőbizottságába a karok és a doktori iskolák delegálják a tagokat. Vezetője a mindenkori tudományos és innovációs rektorhelyettes lesz, így most az indulásnál Kónya Zoltán.

Kiadói tagok kiadóvezetővel (fotók: Iványi Aurél)

– Nem kizárólag arra törekednek, hogy nemzetközi minőségű kiadóvá váljon a SZTEPress, hanem arra is, hogy az általa kiadott kötetek nemzetközi forgalomba kerüljenek – jelezte Gyenge Zoltán, aki hozzátette: nem véletlenül időzítették a kiadó megalakításának bejelentését a Könyvhétre. – A mesekönyvektől a tudományos munkákig sok mindent felölelnek azok a könyvek, amelyek kiad a SZTEPress.

Kónya Zoltán szerint egyetlen mérce létezik: a minőség. Magyar mellett idegennyelvű könyvkiadásra is készülnek.

Egy kérdésre válaszolva elmondta, már ebben az évben több könyvet jelentetnek meg, ezek sorában az egyik első egy Karikó Katalin életútjáról szóló lesz. Sorozatot indítanak az elmúlt száz év legnagyobb egyetemi oktatószemélyiségeiről. Ugyancsak Kónya Zoltán mondta el, hogy az új kiadó megszerezte Bálint Sándor műveinek kiadói jogát, így hamarosan jönnek a Bálint Sándor-kötetek. A kiadó alapvető feladatának a kiadó a tudományos monográfiák, és tanulmánykötetek, a tudományos népszerűsítő kötetek, az egyetem jegyzetek és kézikönyvek, valamint az egyetemtörténeti kiadványok megjelentetését tartja.

B. P.

Tovább olvasom