SZTE: közel hatvan százalékos átlagos béremelés – de nem mindenkinek

A rektor és a kancellár hivatalos levélben tájékoztatta az egyetem valamennyi szervezeti egységének vezetőjét: mennyivel emelkedik jövő év elejétől az oktatók, a kutatók és a tanárok egy részének a bére. Akik nem akadémiai területen dolgoznak, azokkal majd lesz valami.
Bod Péter

2021. december 10. 14:03

SZTE: közel hatvan százalékos
átlagos béremelés – de nem mindenkinek

Csalódásként élték meg a Szegedi Tudományegyetemen dolgozó oktatók, kutatók és tanárok, hogy az alapítványi átalakulást követően mindössze tizenöt százalékkal emelkedett a bérük, ami még attól a szerénynek mondható növekedéstől is elmaradt, amit korábban beígértek; ez harminc százalék volt.

 

A korábbi hírek arról szóltak, hogy a béremelés másik tizenöt százaléka nem jár automatikusan az érintetteknek, ezt már minőségi mutatókhoz kötik, pedig az alapítványi átalakuláskor nem erről volt szó. Ezt éppen a Stumpf István, az egyetemi modellváltások lebonyolításáért felelős kormánybiztos erősítette meg több alkalommal.

 

Közben más magyarországi egyetemek egymás után jelentették be, milyen béremeléseket hajtanak végre. Kiderült, hogy a szintén alapítványi átalakuláson átesett Debreceni Egyetemen közel nyolcvan százalékos béremelést határozott el a fenntartói jogokat gyakorló alapítványi kuratórium, ami alaposan kicsapta a biztosítékot Szegeden, de más hazai egyetemi központokban is.

 

Ennek kapcsán kerestük meg akkor Szabó Gábort, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának vezetőjét, aki elmondta a szeged.hu-nak, hogy több éves bérpolitikára van szüksége a szegedi egyetemnek, nem pedig egyszeri nagy béremelésre. Ezzel azt is egyértelművé tette, hogy a béremelés mértéke a korábban jelezett harminc százalékot is meghaladhatja.

 

 

Arra is kitért, hogy az alacsony bérezésben részülők esetében az emelés mértéke magasabb lesz, a béremelések modellezése folyik a rektori hivatalban, amelynek eredményét hamarosan nyilvánosságra hozzák. Úgy tetszik, ez a pillanat érkezett el a Rovó László rektor és Fendler Judit kancellár által aláírt hivatalos levéllel, amely tényként rögzíti az ez év októberétől megadott tizenöt százalékos béremelést. Az egyetem honlapján is megjelent levélben olvasható, hogy az akadémiai területen oktatók, a kutatók és a tanárok alapbére a 2021. szeptember 1-jei állapothoz mérten 2022. január 1-jétől közel hatvan százalékkal emelkedhet átlagban. Jövő év elejétől két teljesítményalapú mutatóval is kiegészül a bértábla, így a legkiválóbban teljesítők bére még tovább emelkedhet.

 

Csakhogy nemcsak ilyen dolgozói vannak a Szegedi Tudományegyetemnek: „a köznevelésben, a szakképzésben, illetve az egyéb szakmai és funkcionális munkakörökben nem akadémiai területen dolgozó kollégák fentiekkel párhuzamos bérrendezése is megindult, az ő anyagi megbecsülésük ugyanilyen fontos és aktuális az összegyetemi teljesítmény sikeres biztosításához” – állítja az egyetem. Ők meg egyelőre csak reménykedhetnek, hogy talán nekik is jut valami.

Címlapon

mutasd mind