Kurátorok keringője várható Szegeden az egyetemet irányító testületben

Sajátos helyzet állt elő a szegedi egyetemet működtető alapítvány kuratóriumában azzal a kormányzati elhatározással, hogy ezekből, engedve Brüsszel nyomásának a kormányzati tisztviselőknek távozniuk kell. Szegeden egy kérdés még nyitva maradt.
Bod Péter

2023. február 27. 20:51

Kurátorok keringője várható
Szegeden az egyetemet irányító testületben

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely az egyetemi kuratóriumokban helyet foglaló miniszterek mellett további nyolc kormányzati tisztségviselőt kért meg arra, hogy mondjanak le az alapítványi egyetemek irányító testületeiben betöltött szerepükről.

 

„Azt várjuk, hogy minden kormányzati tisztviselő járjon el így, tehát ez vonatkozik az államtitkárokra, helyettes államtitkárokra, közigazgatási államtitkárokra, miniszteri biztosokra, kormánybiztosokra” – mondta Gulyás Gergely.

 

Az alapítványi egyetemek kuratóriumait úgy alkották meg, hogy működésünk megkezdése után azok munkájába, személyi összetételébe elvben senkinek nem lehet beleszólása. A felsőoktatási intézményeket irányító testületek tagjait élethosszig nevezték ki. A tagok kizárólagos jogának tették meg, hogy egy-egy kurátor távozása esetén új tagot jelöljenek és válasszanak. A Szegedi Tudományegyetemen a kormány kérése nyomán kikerült a kuratóriumból Lantos Csaba energiaügyi miniszter, ami azt is jelenti, hogy négy főre csökkent a szegedi kurátorok száma. Egyetlen kérdés maradt még nyitva, és ez Trócsányi László személye. Ugyanis Gulyás Gergely felsorolása leginkább azért érdekes, ami kimaradt belőle.

 

Tény, hogy nem lehet kormányzati tisztviselőnek nevezni az Európai Parlament tagját, egy polgármestert vagy alpolgármestert, a vármegyei önkormányzati vezetőket, noha ezek a tárgyalt eset kapcsán kivétel nélkül politikai elkötelezettséggel járó tisztségek. Éppen ezért joggal gondolhatjuk, hogy az Európai Unió megkövetelte összeférhetetlenségi szabály az ezeket a tisztségeket betöltőkre ugyanúgy vonatkoznak, mint a kormányzati tisztviselőkre.

 

A szegedi egyetem esetében mindez azért bír jelentőséggel, mert Trócsányi László jogászprofesszor, a korábbi igazságügyi miniszter jelenleg az Európai Parlament Fidesz delegálta tagja. Neve eddig nem merült fel azok között, akiknek összeférhetetlenség miatt távoznia kell a kuratóriumból, ami leginkább arra vezethető vissza, hogy nem tartozik bele a „kormányzati tisztségviselő” fogalmába. Nem tudni, hogy mindez elvezet-e oda, hogy az elkövetkező napokban vagy hetekben arról értesülünk, hogy háromtagúra olvad a szegedi egyetem kuratóriuma.

 

Joggal merülhet fel a kérdés: ki vagy kik lehetnek ezek. Egyelőre nem tudni, ahogyan azt sem, hogy változik-e a kurátorok a kinevezési ideje. Több forrásból arról értesültünk, hogy hat évben szeretnék maximalizálni a kurátorok kinevezését. Ezt indokolja, hogy Európában szinte példátlannak mondható az a gyakorlat, ami nem köti szigorú határidőhöz a kinevezéseket.

 

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma a témáról készített összefoglalójából kiderült, hogy a kontinensen, valamint a tengerentúl kettő–négy éves felhatalmazással végzik munkájukat az egyetemi alapítványok kurátorai.