Szoros a verseny a Fidesz és az ellenzék között

A Závecz Research közvélemény-kutatása alapján minimális az eltérés a két tábor között.
Kékes Viktória

2022. március 29. 11:54

Szoros a verseny a Fidesz és az ellenzék között

A 24.hu megbízásából készült kutatás szerint a megkérdezettek 45 százaléka azt szeretné, ha az április 3-ai választás után is a Fidesz kormányozna, 42 százalék azonban az ellenzéket látná szívesen az ország élén. Ez a különbség éppen a hibahatáron belül van. 

 

Ugyanakkor szinte teljesen ugyanerre az eredményre jutott egy korábbi felmérés is, így okkal feltételezhetjük, hogy a számok közel állhatnak a valósághoz.

 

A mostani kutatásból az is kiderül, hogy a nők, a középkorúak, és a vidéki városok, falvak lakói között a legnagyobb a Fidesz támogatottsága. Ennek megfelelően a fiatalok és a budapestiek kormányváltást szeretnének.

Forrás: 24.hu/Závecz Research

A felmérés egyik érdekes eleme, hogy a kormányváltást akarók 79 százaléka azt szeretné, ha a következő – nem fideszes – kormány is folytatná a jelenlegi családtámogatási rendszert, és csak 18 százalék utasítja ezt el.

 

Ami az ellenzéki ígéreteket illeti, támogatóik

  • 80 százaléka örülne annak, ha a következő kormány bevezetné az eurót,
  • 96 százaléka igényli egy önálló egészségügyi és oktatási minisztérium felállítását,
  • 85 százaléka ért egyet azzal, hogy háromról kilenc hónapra hosszabbítsák meg az álláskeresési járadék folyósítását,
  • 98 százaléka ért egyet azzal, hogy el kell számoltatni a Fidesz-kormányokat, és fel kell tárni az elmúlt évek korrupciós ügyeit.

 

Forrás: 24.hu/Závecz Research

A közvélemény-kutatás adatfelvétele 2022. február 17 és 23. között készült, telefonos módszerrel, 1000 fős reprezentatív mintán.

Címlapon

mutasd mind