Szombattól kötelező a maszkviselés zárt térben

A járvány negyedik hulláma november végén vagy december elején tetőzhet. Védettséget csak az oltás jelent – ezekkel kezdte a csütörtöki Kormányinfót Gulyás Gergely.
Cservenák Zoltán

2021. november 18. 16:17

Szombattól kötelező a maszkviselés
zárt térben

Mindenkinek javasolja a kormány a megerősítő, harmadik oltás fölvételét, ezt a második oltástól számítva 4 hónap után lehet megtenni, és a 7. hónapig ajánlott. Mivel az oltatlanok mások életét is veszélyeztetik, ezért hozott a kormány szigorító intézkedéseket.

 

  • Zárt térben kötelező maszkot viselni szombattól, beleértve a közösségi közlekedést, az üzleteket, levéltárakat, színházakat, mozikat, múzeumokat, és a közigazgatásban. A szolgáltatásoknál ott kell maszkot viselni, ahol a szolgáltatás helyszínén 5-nél többen vannak. Az iskolákban az igazgatók dönthetik el, beleértve a felsőoktatást és a szakképzést is.
  • Egészségügyben dolgozóknak kötelező a 3. oltás fölvétele
  • 500 főnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni.
  • Gulyás Gergely beszélt az oltási akcióhétről is, ezt november 22. és 28. között tartják. Az akcióhéten 101 megyei és városi kórház oltópontjain várják azokat, akik kérik az oltást reggel 7 és este 7 között. Egyes megyékben szakrendelőkben is lehet oltatni, főleg ott, ahol kevés a kórház. Az oltópontokon jelentkezőknek regisztrálni sem kell.

 

 

Ötféle vakcina van az oltópontokon: Pfizer, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca, Janssen.

 

A kisvállalkozók is beléphetnek az egyetemes szolgáltatói körbe, ez azt jelenti, hogy érinti őket is a rezsicsökkentés. Ezek a vállalkozások legfeljebb 10 főt foglalkoztatnak, az éves árbevételük nem több 4 milliárd forintnál.