Szombaton megmérik, lemérik és bemutatják a rákosi viperákat a Vadasparkban

Két év kihagyás után idén ismét rákosi vipera napot tartanak a Szegedi Vadasparkban. A program részeként a látogatók egész közelről tekinthetik meg hazánk legveszélyeztetettebb hüllőjét.
Vass Imre

2022. augusztus 31. 19:26

Szombaton megmérik, lemérik és bemutatják a rákosi viperákat
a Vadasparkban

A Vipera-napot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet közösen szervezi az állatkert. 

 

A látogatók fél 3-kor nyilvános vipera-vizsgálatot nézhetnek végig a Rákosivipera-védelmi Központ szakemberének vezetésével, amely során egész közelről lehet megfigyleni hazánk legveszélyeztetettebb hüllőjét, a Sancer-tó partján található terráriumuknál.

 

A rákosi viperával mindössze három állatkertben találkozhatnak a látogatók, a bécsi, budapesti és szegedi állatkertekben. A hajdan gyakori, a XX. század végére csaknem kipusztult mérges kígyó faj megmentése – a Rákosivipera-védelmi Központban mesterséges körülmények között szaporított állatok visszatelepítésével – a hazai természetvédelem egyik sikertörténete.

 

 

A rákosi vipera napot a LIFE program bemutatására tartják az együttműködő partnerek évek óta szeptember első szombatjain. Idén a Rákosi-vipera Központon kívül a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Nyíregyházi Állatparkban, valamint a Szegedi Vadasparkban lesznek ismeretterjesztő standok, az utóbbi helyen lesz lehetőség a nyilvános vizsgálat, mérések megtekintésére. 

 

A nap folyamán nem csak a veszélyeztetett vipera faj helyzetére hívják fel a figyelmet a szakemberek, hanem azt is bemutatják, hogy az olyan „nemszeretem” állatok is, mint a kígyók, fontos részei a természet rendszerének, és ezért is szükséges a védelmük a biológiai sokféleség fenntartása és egyben a saját érdekünkben.