Szombaton biztos nem indul el az Északi Áramlat 1-es vezetéke, maradnak a megfigyelők Zaporizzsjában

Az orosz–ukrán háború összefoglalója 2022. szeptember 2-án.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 03. 01:14

Szombaton biztos nem indul el az Északi Áramlat 1-es vezetéke, maradnak a megfigyelők Zaporizzsjában

A Gazprom orosz energiaipari óriáscég bejelentette, hogy az Északi Áramlat 1-es vezetéke nem indul újra szombaton a menetrend szerint, a turbinamotor. Az orosz gázcég sérülésére hivatkozik. A hatóságok az ukrajnai invázió miatti szankciókat tették felelőssé az európai gázszállítás leállításáért. Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója jelezte, hogy a Siemens az orosz állami energiaóriással szembeni szankciók miatt nem tudja javítani az olajszivárgás következtében megsérült turbinákat.

 

Zaporizzsjában maradnak az atomellenőrök

Megsértették a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű „fizikai épségét” – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője. Rafael Grossi, aki csütörtökön egy ellenőrcsoportot vezetett az orosz irányítású üzemhez, azt mondta, hogy bár továbbra is aggódik az üzem miatt, a helyzet most már „kiszámíthatóbb”.

 

Rafael Mariano Grossi, miután visszatért a zaporizzsjai erőműbe tett első látogatásáról, azt mondta újságíróknak, hogy a szakértők közül hatan a helyszínen maradnak, hogy folytassák a munkát. A csapat a jövő hét elején jelentést készít az eredményekről. Grossi hozzátette, a hadműveletek fokozódnak az üzem térségében, ami nagyon aggasztja, és a katonai jelenlét nem volt elérhető, amikor azt kérte, hogy beszéljenek velük az irányítóközpontról, nem keresték meg a csapatát, és visszavonult” látogatásuk során.

 

Visszakapcsolták az erőművet

Újra rákapcsolták az ukrán elektromos hálózatra a zaporizzsjai atomerőműnek azt az energiablokkját, ami csütörtökön kapcsolódott le az orosz csapatok ágyúzása miatt – közölte az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat pénteken a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

 

„A zaporizzsjai atomerőmű 5-ös számú erőművi blokkja, amely tegnap az orosz megszálló erők újabb aknavetős támadása következtében lekapcsolt, 13 óra 10 perckor csatlakozott az elektromos hálózathoz, és fokozatosan növekszik a teljesítménye”

 

– írta az Enerhoatom. Jelentése szerint az atomerőműben jelenleg két blokk üzemel, amelyek Ukrajna szükségleteire termelnek áramot. A berendezések és a biztonsági rendszerek működésével kapcsolatban nincs az ukrán vállalatnak információja. Az Enerhoatom csütörtökön közölte, hogy helyi idő szerint 4 óra 57 perckor az orosz erők újabb aknavetős támadása következtében az atomerőműben működésbe lépett a veszélyhelyzeti védelmi rendszer, és az üzemelő 5-ös energiablokk leállt.

 

Jöhet az árplafon az orosz olajra

A G7 pénzügyminiszterei bejelentették, hogy árplafont terveznek bevezetni az orosz olajra. A G7-ek miniszterei közleményükben azt mondták, a felső határt azért tervezték, hogy Oroszország ne tudjak ilyen mértékben finanszírozni az Ukrajna elleni háborút, és kijelentették, hogy „sürgősen dolgozni fognak az intézkedés véglegesítésén és végrehajtásán”. A G7 bejelentése előtt a Kreml arra figyelmeztetett, hogy az orosz olajexport árplafonjának bevezetése orosz megtorlást váltana ki. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint, ha a G7 vezetői úgy döntenek, hogy árplafont vezetnek be az orosz olajra, az a globális olajpiac jelentős destabilizálódásához vezet.

 

Korai még ukrán sikerről beszélni Herszonban

Az ukrán hadsereg azt állította, hogy az orosz erők „jelentős veszteségeket” szenvedtek Herszon déli régiójában a hét elején indított kijevi ellentámadást követően. A dél-ukrán katonai parancsnokság szóvivője szerint Ukrajna sikerei „meglehetősen meggyőzőek”. Hozzátette, hogy „hamarosan” további „pozitív hírek” várhatók. Nyugati szakértők szerint az ukrán csapatok Herszon környékén több ponton is visszaszorították az orosz erőket. Körülbelül 20 ezer orosz katona tartózkodik a déli régió belsejében, ezért más szakértők arra figyelmeztetnek, hogy még túl korai lenne megállapítani, hogy működik-e az ukrán ellentámadás.

Enerhodarnál ellentámadásban az ukránok

Az ukrán hadsereg közölte, hogy csapásokat mért az orosz állások ellen a régióban a déli Enerhodar város környékén, egy atomerőmű közelében, ahol ENSZ-szakértők dolgoznak – írja a Reuters.

Vélemények

mutasd mind