Szolnokon leállt a gyermekintenzív osztály: nincs orvos

Garai Szakács László

2022. július 06. 17:16

Szolnokon leállt a gyermekintenzív
osztály: nincs orvos

Kunetz Zsombor Facebook-oldalán azt írja, óriási bajban, gyakorlatilag összeomlóban van a Szolnoki Hetényi Géza Kórház a humánerőforrás-hiány miatt. A kórházban a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozata értelmében

 

„a rendelkezésére álló feltételek mellett olyan műtét nem végezhető, mely előreláthatólag gyermek intenzíves ellátás igényel.”

 

A határozat visszavonásig érvényes.

 

Azaz nem átmeneti problémáról, a szabadságolások „megoldásáról” van, lehet szó.

 

Kunetz Zsombor azt is írja, „nemcsak a tervezett (elektív), hanem az akut sebészeti, fül-orr-gégészeti, baleseti sebészeti ellátást sem tudják egy-egy súlyos esetben biztosítani, hiszen nincsen gyermek intenzíves ellátás a kórházban. Enélkül pedig műtét és gyermek intenzív terápiás ellátás sincs.

 

Azt meg már nem is kell magyaráznom, hogy egy súlyos balesetben sérült gyermek másfél-, két órás további utaztatása a definitív, azaz a végleges ellátóhelyre akár a gyermek halálát is okozhatja.

 

Hasonlóan végzetes lehet a késlekedés egy-egy akut fül-orr-gégészeti megbetegedés, vagy akut hasi katasztrófa esetén.

 

Tehát itt a következmény nem pusztán annyi, hogy majd máshol megoldják, itt a következmény esetlegesen megmenthető gyermeki életekkel mérhető!”

 

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a gyerekeknek ezt is intézte a szüleik által megválasztott politikusokból összerakott kormány...