Szolgálja a modellváltó egyetemek önállóságát a fenntartó alapítvány kuratóriuma! – Parlamenti módosító indítvánnyal demokratizálnák a testület összetételét

A jobbikos Brenner Koloman módosítójáról nehéz azt gondolni, hogy nem válna hasznára az érintett egyetemeknek, a kormánypárti kétharmad ismeretében viszont nem igazán lehet kérdés, hogy mi lesz az indítvány sorsa.

2021. április 15. 21:32

Szolgálja a modellváltó egyetemek önállóságát a fenntartó alapítvány kuratóriuma! – Parlamenti módosító indítvánnyal demokratizálnák a testület összetételét

Ha már mindenképpen alapítványi működésbe kell átszervezni a hazai egyetemeket, akkor helyezzék teljesen új alapokra az azokat irányító kuratórium tagjainak kiválasztását

– ilyen tartalmú módosító indítványt nyújtott be az Országgyűlésnek Brenner Koloman, a Jobbik képviselője.

A múlt pénteken tárgyalta a parlament a többi között A Szegedi Tudományegyetemért Alapítványról, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem részére történő vagyonjuttatásról című törvényjavaslatot, amiről itt írtunk részletesebben. A hazai egyetemek magánkézbe adásról, és ezzel alapítványi működéséről kilencórás vita folyt az Országgyűlésben, de döntés egyelőre nem született.

Az ellenzéki pártok felszólalói elutasították tíz hazai egyetem alapítványi működésre való áttérését. A vitában azzal érveltek, hogy teljesen indokolatlan az egyetemek működését kivenni az állam feladatai közül. A szerdán Szegeden sajtótájékoztatót tartó Keresztes László Lóránt, az LMP parlamenti frakcióvezetője egyenesen úgy fogalmazott, hogy

a kormánypárt szónokai semmivel nem tudták megindokolni a parlamenti vitában, mi szükség volna az egyetemek magánkézbe adására.

Brenner Koloman, a Jobbik képviselője, a törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványában azt javasolja, hogy az alapítványi egyetem kuratóriumának tagjait a jelenleginél sokkal demokratikusabb elvek mentén jelöljék ki.

Az alapítványi egyetem legfőbb döntéshozói szervének legyen tagja az egyetem rektora, a karok dékánjai, a kancellár és a területért felelős szaktárca, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterének delegáltja.

A Szegedi Tudományegyetem jelenleg tizenhárom karral működik, így a javaslat elfogadása esetén az egyetemet irányító kuratórium tizenhat főből állna. A Brenner-féle módosító indítvány másik újdonsága, hogy

a tagok maguk közül válasszanak elnököt, és azt ne a felsőoktatásért felelős miniszter nevezze ki, ahogy a jelenlegi törvénytervezetben szerepel.

A tizenhat tag lényegesen kevesebb, mint az egyetemet jelenleg irányító szenátus ötvenkét fős létszáma. Ugyanakkor lényegesen több, mint az alapítványi egyetemek élére, a kormány elképzelése szerint kinevezni szándékozott öt fő.

Az indítvány indoklásában egyebek mellett az olvasható, hogy

az egyetem választott képviselői érdemben bele tudjanak szólni a saját intézményükben folyó képzések és kutatások jövőjét érintő kérdésekbe.

(Itt alapvetően az indítvány a karokat irányító dékánokra utalhat.)

A módosító indítvány arra is felhívja a figyelmet, hogy a kancellárok kinevezésével folyamatosan visszaszorult az egyetemi vezetők hatásköre, és ha kizárólag a miniszter által kinevezett kuratóriumi tagok irányítanák a jövőben az egyetemet, akkor ez a tendencia erősödne.

Persze, a kormánypártok parlamenti kétharmados többsége nem sok kétséget hagy afelől, hogy elfogadják-e az egyetemi kuratóriumok összetételére vonatkozó módosító indítványt.

A törvényjavaslathoz pedig másik módosító indítvány nem érkezett.

Az egyetemi modellváltásról szóló helyi vitában az egyik szenátor, Szajbély Mihály a bölcsészkar professzora javasolta, hogy a kuratórium tagjainak többségére a SZTE szenátusa tehessen javaslatot, de erre a felvetésére nem is reagált sem az egyetem, sem az ITM vezetése.

B. P.