Szőkefalvi-Nagy Béla szellemi hagyatéka egyetemi tulajdonba kerül – derült ki a róla elnevezett éremátadón

A legrangosabb szegedi matematikai elismerést pénteken délelőtt adták át Stachó Lászlónak, a Szegedi Tudományegyetem TTIK Bolyai Intézet emeritus professzornak. A névadó világhírű matematikus lánya bejelentette, hogy apja szellemi hagyatékát felajánlotta az egyetemnek.
Bod Péter

2022. június 03. 13:35

Szőkefalvi-Nagy Béla szellemi hagyatéka egyetemi tulajdonba kerül – derült ki a róla elnevezett éremátadón

A világhírű szegedi matematikus lánya, Szőkefalvi-Nagy Erzsébet a pénteki ünnepségen bejelentette, hogy apja teljes szellemi hagyatékát, amely magában foglalja Szőkefalvi-Nagy Gyuláét is, a Bolyai Intézet befogadja. Egyben segít abban, hogy a teljes anyag kikerüljön a kolozsvári székhellyel működő Sapientia Egyetemre.

 

Szőkefalvi-Nagy Gyula apja volt Szőkefalvi-Nagy Bélának, maga is matematika professzor és egyben a Magyar Tudományos Akadémia tagja, 1915-től a kolozsvári egyetem magántanára, utóbb tanszékvezető a szegedi egyetemen.

 

Mint az adományozó fogalmazott, megváltak attól a szegedi ingatlantól, ahol hetven évig lakott a család, ezért vált szükségessé a hagyatékról szóló döntés. Egyfelől köszönetet mondott ennek kapcsán a Bolyai Intézetnek, másfelől megnyugvással tölti el, hogy a hagyaték nem szóródik szét.

 

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet 1999-ben alapította a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet, melynek odaítéléséről minden évben a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai Intézetének Tanácsa dönt az Acta Scientiarum Mathematicarum (Szeged) folyóirat szerkesztőbizottságának javaslatára.

 

 

Mint az intézet vezetője, Fodor Ferenc az ünnepség előtt a Szeged.hu-nak elmondta: a matematikai folyóirat egyidős a Bolyai Intézettel, és komoly rangot vívott ki magának a tudományos életben.

 

A Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet minden évben a Acta Scientiarum Mathematicarumban megjelent nagyhatású cikkek szerzői kaphatják meg. Így esett a választás most Stachó László emeritus professzorra. A teljes képhez hozzátartozik, hogy világjárvány következtében tavaly elmaradt az éremátadás, így ma a tavalyi díjazottat köszöntötték. 

 

Szőkefalvi-Nagy Béla hosszú ideig volt az említett szakfolyóirat főszerkesztője – mondta el Fodor Ferenc, amihez hozzátette, hogy a kitüntetést átvevők nem csupán a matematika fejlődéséhez járultak hozzá, hanem öregbítették az Acta hírnevét is, amelyet a Bolyai Intézet zászlóshajójának nevezett annak vezetője.

 

Az elmúlt években kiváló matematikusok sora kapta meg a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet, köztük a leghíresebb a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, Lovász László. Fodor Ferenc szerint elitklubba kerül, aki az érem tulajdonosa lesz. 

Teljes meglepetés volt – válaszolta arra a kérdésünkre Stachó Lászlónak, hogy számított-e a díjra. Mint fogalmazott publikációinak idézettsége magas volt, ilyen értelemben számíthatott volna rá, ám ennek ellenére váratlanul érte a kitüntetés.

 

 

 

Végtelen dimenziós terekkel foglalkozik Stachó László. A szemünk előtt lejátszódó háromdimenziós jelenségek mögött rejlő végtelen dimenziós jelenségeket kutatja, ami szoros kapcsolatban áll a kvantummechanikával – válaszolta érdeklődésünkre a nyugalmazott professzor.

 

Az ünnepségen Molnár Lajos professzor mondott köszöntőt, 

és ebből kiderült, hogy Stachó László 1975-ben diplomázott a szegedi egyetemen, 1976-ban publikálta első tanulmányát a Acta Scientiarum Mathematicarumban, amit további tizenhárom követett. Doktori címet 1978-ban szerzett, témavezetője Szőkefalvi-Nagy Béla volt. 

 

Vendégoktatóként tanított Spanyolországban (Santiago de Compostela) és Németországban (Tübingen), 2013 és 2020 között az SZTE Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszékének professzora volt, a szegedi matematikai doktori iskolának alapítótagja, korábban Széchenyi Professzori Ösztöndíjban is részesült, 2020-ban pedig megkapta a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztjét.

 

Az ünnepélyes éremátadás után Stachó László „Holomorf izometriák végtelen dimenzióban” címmel tartott előadást.