Szokatlan égi jelenségek: villámlás, mennydörgés, jégeső

Nem megszokott éghajlati jelenséget figyelhettünk meg kedden délelőtt Szegeden. A hidegfront igazi nyári látványosságot produkált, égzengést, villámokat és jégesőt.

2020. február 11. 12:07

Látványos meteorológia jelenséget produkált a Szegedet elérő hidegfront ma kora délelőtt: viharos szelet, felhőszakadást, jégesőt és villámlást. Szinte egy nyári hangulatú vihar volt, leszámítva a hideget. Pillanatok alatt közel 5 milliméter csapadék esett. Ez annak fényében sok, hogy az előzőleg fél nap alatt 9 milliméter eső hullott, ma kora délelőtt pedig alig egy óra esett 4,7 milliméter.

Fél nap alatt 9 milliméter csapadék esett Szegeden, aztán kedden reggel 8 óra után hirtelen leesett, alig egy óra alatt 4,7 milliméter eső.

Gál Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének docense a szeged.hu-nak elmondta, a csapadék mennyisége nem volt szokatlan, hisz egy hidegfront érte el környékünket és ahhoz kapcsolódott az eső. Ami szokatlan volt, hogy zivatarral együtt érkezett és az is, hogy jéggel is járt. Az ilyen jellegű időjárási jelenségek inkább tavasszal, vagy kora nyáron jellemzőek. „A közösségi médiában egy zárt csoportban éppen most zajlott egy beszélgetés meteorológusok között, és mindenki csodálkozott, hogy már most volt egy kiterjedt zivatar és jégeső” – tette hozzá.

Nyitóképünk és a második videó: Sütő Máté (metkep.hu). A nyitóképre kattintva nézze meg galériánkat a téli viharról!