Szociálisan érzékenyebb lakásrendelet tervez a város és új kitüntetések jöhetnek a városrészekben

Öt év alatt hétszáz bérlakást újított fel és adott kedvezményesen bérbe az önkormányzat, olyan szegedi családoknak, akik nem tudtak volna önerőből otthont teremteni. Az idő azonban mára eljárt a város korábbi lakásrendelete felett, ezért toldozás-foldozás helyett egy teljesen új kerül a pénteki közgyűlés elé: átláthatóbb és igazságosabb lesz az új szabályozás.
Rafai Gábor

2022. május 04. 13:57

Szociálisan érzékenyebb lakásrendelet
tervez a város és új kitüntetések jöhetnek a városrészekben

A pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság szerda délelőtti ülésének is egyik legfőbb témája volt a város új lakásrendelete. 

 

Kovács Tamás alpolgármester tájékoztatta a bizottság tagjait, arról, hogy a korábbi szociális bérlakások helyett a jövőben lakbértámogatás mellett, de költségelvű számítások alapján adják majd bérbe az önkormányzati otthonokat.

 

–  Ez egy igazságosabb és differenciáltabb rendszer lesz, hiszen a támogatás mértéke nem egységes, hanem a jövedelemtől függő lesz. 

Az új szisztéma előnye az is, ha időközben változás következik be a családi állapotban – például gyermek születik – születik, akkor ezt követni tudja majd a támogatás mértéke is, azaz, ha csökken az egy főre jutó jövedelem, nagyobb lakbértámogatásra lesz jogosult a bérlő.

A jövőben jobban segítik a fiatalok lakáshoz jutását is, ezért a pályázati pontrendszerben plusz pontot jelent majd a 35 év alatti életkor. Az új rendelet lehetővé teszi az azonnali megoldást igénylő, krízis helyzetben lévő személyek lakhatásának átmeneti megoldását is.

 

Változhat a szegedi közgyűlés Szervezeti és Működési Szabályzata is, ha az előterjesztést megszavazzák a képviselők.

 

A módosítások elsősorban technikai jellegűek. Egyik legfontosabb változás, hogy a szabályzat a jövőben évente hat alkalommal írna elő kötelezően rendest ülést a közgyűlésnek, aminél természetesen többen lehet tartani, de kevesebbet nem.

 

Összességben életszerűbb, „képviselőbarátabb” szervezeti és működési rendet igyekeznek kialakítani. 

 

A testület megtárgyalta a száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégek tavalyi évre vonatkozó beszámolóját. A nehéz körülmények ellenére a cégek többsége eredménnyel tudta zárni a 2021-es évet, az egyik kivétel a Szegedi Közlekedési Kft., amelyről részletesebben is beszélt Kovács Tamás.

 

– Tavaly jelentős, több mint 860 milliós veszteséget könyvelhetett el a közlekedési társaság, aminek a legfőbb oka az, hogy az állam teljesen kivonult a finanszírozásból. Jelenleg a működési költségek 70 százalékát viseli az önkormányzat, 20-at az utasok és csak alig 10 százalékot az állam. A társaságot a járvány miatt lecsökkent utasszám mellet az is sújtotta, hogy az év első öt hónapjában ingyenessé tette a kormány a parkolást, ami nem kompenzált később sem, ezért ez az üzletág önmagában 510 milliós veszteséget volt kénytelen elszenvedni. A jelenlegi számítások szerint, ha nem történik változás az állami finanszírozásban, év végére akár egy milliárd forintos vesztesége is lehet az SZKT-nak – mondta az alpolgármester.

 

Tárgyaltak még a bizottság tagjai Fodor Antal tanácsnok előterjesztéséről is, hogy a településrészi önkormányzatoknak is legyen saját kitüntetésük, azaz Kiskundorozsma, Szőreg, Tápé és Gyálarét is ismerhesse el a városrészben kimagasló munkát végzőket.