Szivattyús hajómalmot építettek a Tiszára

Befejeződött a Széchenyi 2020 programos A fokgazdálkodás XXI. századi lehetőségeinek megteremtése a Mártélyi Tájvédelmi Körzetben című projekt, aminek célja az élőhelykezelés és élőhelyhelyreállítás volt. A pályázat 197,17 millió forintos, európai uniós vissza nem térítendő támogatásból valósult meg.
Ancsin Zsuzsanna

2023. május 22. 16:48

Szivattyús hajómalmot építettek a
Tiszára

A Körtvélyesi-holtág térségében az egykor virágzó fokgazdálkodás idején jelentős volt a halbőség és gazdagon teremtek az ártéri gyümölcsösök. Ez a Tisza által öntözött környezet jól alkalmazkodott a természeti viszontagságokhoz. A fokgazdálkodás által egy mozaikos táj, és egy sokszínű élővilág jött létre. Ezt követően azonban felhagytak a fokok gondozásával, és megszűnt az ártéri legeltetés is, így a vizes élőhelyek egy része feliszapolódott és idegenhonos, invazív fajok terjedtek el.

 

A Mártélyi Tájvédelmi Körzet területének majd hetvenöt százalékán vízborítás alakult ki tavasszal. A probléma megoldásának tervezése közben a természetvédelem, az árvízvédelem és az erdőgazdálkodás érdekeit is figyelembe vették. Céljuk, hogy szabályozható módon juttassanak vizet a hullámtéri fok- és mederhálózatba. Evvel helyre állítják a tájra jellemző mocsárrétek és ártéri magaskórósok növényzetét olyan mélyfekvésű területeken, amelyek ezelőtt rendszeresen kiszáradtak. Emellett javítják az ott élő Natura 2000 jelölő fajok életfeltételeit is, mint például a mocsári teknősét, a réti csíkét, a vidráét, a harisét, a fekete gólyáét, a rétisasét vagy a barna kányáét.

 

Az élőhely-revitalizáció és a vízmozgás szabályozásának legfontosabb lépése egy szivattyús hajómalom telepítése volt a Tiszán. A szerkezet egy kisebb teljesítményű szivattyút üzemeltet a folyó megújuló mechanikai energiájával. Ezenkívül napenergiával is működik egyfajta alternatív lehetőségként, így pótolja a körtvélyesi élőhelyrendszer vízellátását.

 

A projekt során zsilipeket rekonstruáltak és építettek ki, amik száraz időszakban a víz megtartását, az áradások időszakában a víz hatékony levonulást segítik a mélyebb fekvésű területeken.

 

Egy helyreállított zsilip

 

A Tisza menti ártéri kubikrendszerek fennmaradása kiemelt természetvédelmi érdek, fenntartása fontos gazdálkodói cél, amihez szükség van az erdő-, gyep-, hal-, vadgazdálkodási és az árvízvédelmi intézkedések folyamatos összehangolására. Ezek a rendszerek jelentős mértékben hozzájárulnak a Dél-Alföld természeti területeinek sokszínűségéhez, biodiverzitásához.