Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere is elismerte, jelentős elvonást jelent az iparűzési adó elvétele

A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke sem tudja védeni a kormányzati megszorítást, az önkormányzatok kivéreztetését.
Garai Szakács László

2022. január 04. 10:54

Szita Károly, Kaposvár fideszes
polgármestere is elismerte, jelentős elvonást jelent az iparűzési
adó elvétele

Több tízmilliárd forinttal kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk ebben az évben a megyei jogú városoknak, köszönhetően annak is, hogy az Orbán-kormány idén is elvonja az iparűzési adó felét. A Népszava írt arról, a Megyei Jogú Városok Szövetsége ugyan megpróbálta pontosan összesíteni ezt a hiányt, de mint Szita Károly elnök, Kaposvár fideszes polgármestere a lapnak elmondta, a települések nem azonos szempontrendszer alapján számolták ki a veszteségeket, így konkrét számokat egyelőre nem tudott mondani.

 

Viszont azt Szita Károly elismerte, az önkormányzatoknál ez az elvonás jelentős bevételkiesést okoz.

 

Az adóelvonás egyébként is gondot okoz, de ne feledjük azt sem, idén

  • jelentősen nőnek az energiaárak,
  • az önkormányzatoknak ki kell gazdálkodniuk a garantált bérminimum és a minimálbér megemelkedett összegének járulékait is.

 

Az iparűzési adó kormányzati lenyúlása azért is probléma, mert közben az Orbán-kormány kijelentette azt is már két éve, hogy a közösségi közlekedést ebből kellene finanszírozni minden megyei jogú városnak, így Szegednek is.

 

Szita a Népszavának arról is beszélt, „ma találkozik Banai Péterrel a Pénzügyminisztérium illetékes államtitkárával, és legalább három területen pozitív választ remélnek a kéréseikre.

 

  • Ezek egyike az iparűzési adóbevételek csökkenése, ahol már tavaly is kompenzálta az állam az önkormányzatokat, igaz eltérő mértékben: a 25 ezer fő alatti településeket teljes mértékben, míg az efölötti lakosú városokat az adóerő-képességük alapján. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a jelentős adóbevételekkel rendelkező »erős városok« egyáltalán nem kaptak kompenzációt, míg a közepesek 75, a gyengék pedig 100 százalékban hozzájuthattak az így kiesett bevételekhez.
  • A másik terület, ahol Szita Károly bízik a tárgyalások sikerében az a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése miatti önkormányzati terhek,
  • a harmadik pedig az energia áremelkedése miatt megnövekedett kiadások csökkentése lehet.”