Szinte semmi esély rá, hogy szeptemberben kinyisson a JATE Klub: kérdéses a város legendás szórakozóhelyének jövője, a Google például egy ideig úgy tudta, hogy végleg bezárt

A klubot üzemeltető cég felszámolás alatt, az egyetem egyelőre várakozik.

2021. augusztus 12. 22:55

Szinte semmi esély rá, hogy szeptemberben kinyisson a JATE Klub: kérdéses a város legendás szórakozóhelyének jövője, a Google például egy ideig úgy tudta, hogy végleg bezárt

Egy ideje terjed a városban a pletyka, hogy végleg bezár, megszűnik a Szegedi Tudományegyetem és a város ikonikus szórakozóhelye, a JATE Klub. Persze, erre mondja azt a humoránál lévő szegedi, hogy a JATE-t nem lehet bezárni, hiszen nincs is nyitva, és ebben részben igaza is van, hiszen a koronavírus-járvány miatt a tavaly ősszel tartott záróbuli óta nem nyitott ki a Toldi utcai klub, akkor sem, amikor idén júniusban már mindenhol máshol újra full hangerőn dübörögtek a bulik.

Nem áll messze a valóságtól, ha azt mondjuk, hogy

a JATE zárva maradása viszonylag keveseknek tűnt fel, hiszen nyáron hagyományosan nem a legendás egyetemi klub a szegedi éjszakai élet központja, és ha igazán őszinték akarunk lenni, akkor sajnos ehhez azt is hozzátehetjük, hogy az egykor szebb napokat látott szórakozóhely már hosszú ideje az év semelyik időszakában nem a szegedi éjszakai élet központja: erősen megcsappant a közönség létszáma és a bulik színvonala a tíz-húsz évvel ezelőtti hétköznapi koncertekhez és bulikhoz képest.

Ráadásul, logikusnak is tűnhetett, hogy egy olyan félév után, amiben a digitális oktatásnak köszönhetően a diákok jelentős része nem is volt a városban, júniusban már nem éri meg az egyébként is hagyományosan gyengébb nyári hónapokra kinyitni a klubot, majd kinyitják szeptemberben, amikor újra megtelik diákokkal a város.

A helyzet viszont az, hogy jelenleg nagyon úgy fest, hogy nem nyitják ki a JATE Klubot szeptemberben, bizonytalan ideig mindenképpen zárva marad a szórakozóhely, ami körül a koronavírus járvány alatt nagy volt a csend, de közben azért történtek dolgok a háttérben.

Ami jelenleg biztosan állítható, hogy a Google csütörtökön délelőtt még úgy tudta, a JATE végleg bezárt, ezt pedig egyre többen szúrták ki az elmúlt hetekben, aminek hatására egyre többen tették fel (leginkább) egymásnak a klasszikus kérdést: és ezt így hogy?

Csütörtökön valamikor nap közben aztán változtatott a Google, és most már az szerepel az adatoknál, hogy a JATE Klub „átmenetileg zárva” tart.

Az elmúlt hetekben, napokban viszont tőlünk is sokan kérdezték, hogy mit tudunk, ezért mi is megkérdeztük, akit tudtunk, és most ott tartunk, hogy

információink szerint a JATE Klub korábbi vezetése már nem vezeti a klubot és nem áll kapcsolatban az egyetemmel, a JATE Klubot üzemeltető cég felszámolás alatt áll, a felszámolás végéig pedig maga az egyetem is csak partvonalról szemléli az eseményeket, egész pontosan várja, hogy véget érjen a felszámolás folyamata.

Merthogy az üzemeltető, az Universitas-Szeged Nkft. a nevével ellentétben nem egy az egyben egyetemi cég, hanem egy részben magánkézben lévő vállalkozás, ami a szegedi egyetemi épületeiben bérelt helyiségekben végezte a tevékenységét: üzemeltette a JATE Klubot, valamint a TIK-ben a jegyzetboltot és a kávézót.

Az egyetem pedig tudomásunk szerint egészen addig, amíg le nem zajlik a felszámolás, semmit sem tehet, hivatalosan még csak be sem mehetnek a rektori épületben működő klub területére. Azt pedig, hogy pontosan meddig tart a felszámolás, jelenleg senki sem tudja, márpedig csak ez után kezdhet neki az egyetem új üzemeltetőt keresni, vagy esetleg saját maga üzemeltetni a klubot.

Így szinte biztosra vehető, hogy szeptemberben, három hét múlva nem fog megnyitni a JATE, ahol az évindító kari bulikat is tartani szokták.

De mi is ez az Universitas-Szeged Szolgáltató Nonprofit Kft.?

A JATE Klubot működtető Universitas-Szeged Szolgáltató Nonprofit Kft. 2009-ben alakult, és idén május 18-a óta áll felszámolás alatt az Opten céginformációi szerint. A cégnek két tulajdonosa van, a Szegedi Tudományegyetem – ami döntő szavazati joggal bír cégügyekben – és a Hód-Fest Kft. Utóbbinál három tulajdonost találunk: Végh Dánielt, aki ügyvezető is, valamint Ivancsics Attilát és Varga Kornélt. A Hód-Fest Kft.-t a Felső Tisza part 31-34. szám alá jegyezték be, ez a Tisza Palotaként ismert hatalmas lakóház Szegeden, amiben egyébként információink szerint Szabó Bálint független önkormányzati képviselőnek és ismert közéleti provokátornak is vannak lakásai.

Az Universitas-Szeged Nkft.-nek tavaly december óta nincs alkalmazottja, legutóbb 2019-ről találni pénzügyi adatokat, ekkor közel 16 millió forint veszteséget termelt a cég. Érdekesség, hogy 2018-ban is összehoztak 36 millió forint veszteséget, utoljára 2017-ben jött össze némi nyereség, 2 millió forint.

Az elmúlt napok, hetek városi találgatásaiban felmerült, hogy az egyetem nem is akarja már, hogy legyen többé JATE Klub, mert csak a baj van vele: a színvonalas programok megszervezése nem kis feladat, komoly apparátust igényel, nyereségesen üzemeltetni egy alapvetően a kispénzű egyetemistákra építő, ugyanakkor rendszeresen drága élőzenei koncerteknek helyet adó szórakozóhelyet pedig nem könnyű, sőt, szinte lehetetlen feladat.

Ezzel kapcsolatosan úgy tudjuk, tévesek a pletykák és a konteók:

az egyetem nem tett le a JATE Klubról, a jövőben is azt szeretné a vezetőség, ha működne a sok évtizedes múltra visszatekintő, országos hírű szórakozóhely, ugyanakkor ennek érdekében – a klubot az elmúlt években üzemeltető cég felszámolásának végéig – nem tudnak lépéseket tenni.

A klub jövőjével kapcsolatosan elküldtük a kérdéseinket a Szegedi Tudományegyetemnek, amiben a többi között arra voltunk kíváncsiak, hogy

  • mikor nyit ki a JATE Klub,
  • kinyit-e valaha még egyáltalán,
  • az egyetem hogyan viszonyul a szórakozóhelyhez,
  • számol-e vele a jövőben, és ha nem, akkor
  • mi a terve az egyetemnek a pontosan tíz éve, nem kevés pénzből felújított klubbal a rektori épület pincéjében.

Amint megkapjuk a választ a Szegedi Tudományegyetemtől, frissítjük a cikket, vagy újat írunk.

kmn, c.s.z.