Szinte mindenki Kóbor Jánost gyászolta hétfőn: így emlékeztek zenészek, politikusok az Omega frontemberére

A magyar könnyűzene elmúlt 60 évének egyik legfontosabb frontembere 78 évesen hunyt el.
Kovács M. Norbert

2021. december 07. 07:00

Szinte mindenki Kóbor Jánost gyászolta hétfőn: így emlékeztek zenészek, politikusok az Omega frontemberére

Megrendüléssel fogadták Kóbor János halálhírét a magyar zenészek, akik a közösségi oldalaikon tisztelegtek az Omega hétfőn elhunyt énekese előtt.

 

A többi között közös fényképpel búcsúzott Kóbor Jánostól egykori omegás társa, Presser Gábor. 

 

„Biztos, hogy stúdióban vagyunk, azt sejtem, a Tízezer lépés lemez felvételei idején készülhetett a fotó. Nincs a képen semmi rossz, két ember dolgozik. De ha ránézek, elfog a szomorúság. Melyik dal lehet? Már nem tudjuk meg soha. Jaj, Mecky”

 

– írta Presser.

Bródy János, aki két Omega-lemez (a Csillagok útján és a Gammapolis) szövegeit írta, az Ezüst eső című dal szövegével búcsúzott.

Koncz Zsuzsa posztjában két fotót tett közzé: az egyik még a hatvanas években készült, amikor az Omega együttes kísérte az énekesnőt. Mint írta, együtt kezdték a pályát a Műegyetem Szentháromság téri hajdani koleszának a színpadán. 

 

„Te csodált egyetemista voltál, én kis gimis. A zongoránál Benkő Laci, a dobnál Laux Józsi. Végtelen szomorúság nekem és mindnyájunknak, hogy te is elmentél, hogy az Omega immár az égi mezőkön koncertezhet csak. Mecky, drága, jó utat! Hiányozni fogsz”.

Földes László Hobo hosszú írással emlékezett, aminek a Búcsúztató címet adta. Ebben a többi között azt írta

 

„A veszteség felmérhetetlen. Egy káprázatos előadó, zenei vezető és egy végtelenül közvetlen, tisztalelkű, mindenkivel barátságos és segítőkész ember hagyott itt minket. Összeszorított szájjal, lesütött szemmel és dübörgő szívvel kívánom, hogy legyen neki könnyű a föld.”

 

Hobo visszaemlékezésében egy zenei szempontból is érdekes és fontos információt is elárult, amikor azt írta:

 

„Idén augusztusban Mecky felénekelte a megjelenés előtt álló »Térdig a szarban, fülig a szeretetben« lemezem záródalának, a »Középeurópai hobo blues II.« -nek egyik versszakát és arra is felkértem, hogy a 2022 február 13.-i Aréna koncertemen lépjen fel velem.”

Demjén Ferenc a két évvel ezelőtti Aréna-koncertjén készült fotót posztolt, azon az esten vendégként lépett színpadra Kóbor János. 

 

„Láthatsz, hogyha tengert úszunk át / Felhőkről lábat lógatunk / Ezek mi vagyunk a szabadság vándorai” 

 

– írta.

A Tankcsapda egy Omega-szám címét kölcsönözve egy közös fotó kíséretében annyit írt, hogy 

 

„»Életfogytig rock and roll...«  

Nyugodj békében, Kóbor Mecky!  

R.I.P.”

Rúzsa Magdi egy Kóbor Jánosról készült fekete-fehér kép mellé azt írta, 

 

„Elment egy LEGENDA
Nyugodjon békében.”

Bodnár Tibor, a Ladánybene 27 vezetője így búcsúzott: „Suhanj tovább Mecky a Csillagok útján!” 

 

”Az Omega egész kis kölyök korom óta jelen volt az életünkben. Egy mono táska-lemezjátszón hallgattuk az Időrablót, az Élő Omegát vagy a Nem tudom a neved című lemezt. Megrendített Mihály Tamás és Benkő Laci halála és most Kóbor János Mecky távozása. Azt hiszem, nemcsak az Omegát, a zenekar három alapvető és emblematikus tagját vesztettem el, hanem egy kicsit a rock öröklétébe vetett hitemet is”.

Leslie Mandoki videóüzenetében azt mondta, tragikus, hogy az énekes nem oltatta be magát. 

 

„Annyira fogsz hiányozni, hatalmas űrt hagysz magad mögött. Ti voltatok a nagy generáció, utat törtetek előttünk. Tisztelettel hajlok meg az életműved előtt, hálás vagyok azért, amit kaptam tőled, most te is beszálltál Jimi Hendrix zenekarába”.

Az Omega együttessel a hetvenes évek óta barátságot ápoló német Scorpions együttes a Facebook-oldalán emlékezett meg Kóbor Jánosról.

 

„Very sad News today… our dear friend János »Mecky« Kóbor of the legendary Band Omega has passed … our Hearts and Prayers go out to his family , his friends , to Elefant and Ferenc , the remaining Members of Omega … your Songs will live forever …. RIP János »Mecky« Kóbor  
With Love Scorpions”

A legendás zenészt számos politikus is gyászolta.

 

„Isten veled!”

 

– búcsúzott Orbán Viktor. A miniszterelnök egy fekete-fehér fotót posztolt Kóbor Jánosról, „Napot hozott, csillagot” szöveggel.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azt írta, meghalt a magyar rockzene egyik legnagyobb alakja. 

 

„Képtelenség lenne felsorolni, mit adott Kóbor és az Omega a kultúránknak, mekkora hatással voltak a dalai generációk életére és Magyarország egészére, sőt messze a határokon túl is. Benkő László, Mihály Tamás, Laux József és Somló Tamás után Mecky is Gammapolis színpadán zenél tovább”

 

– tette hozzá.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere és az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje egy fekete-fehér képpel, és a „Kóbor János 1943–2021” felirattal búcsúzott.

Kovács Tamás, Szeged gazdasági alpolgármestere azt írta, 

 

„Elment a rocklegenda. Isten nyugosztalja”. 

 

Az alpolgármester Az utolsó óra című Omega-dal szövegének egy részletével búcsúzott a zenésztől.

Kóbor János emlékére Budapesten, a Városligeti Műjégpályán hétfőn délutántól az Omega dalai szóltnak. 

(Szeged.hu, MTI)