Szinte biztos: alapítványi egyetem lesz az SZTE

A jövő tanévtől kezdve alapítványi formában fog működni a Szegedi Tudományegyetem. A hír egyelőre nem hivatalos, de szinte teljesen biztos. Információink szerint ugyanez fog történni a debreceni és a pécsi egyetemekkel, valamint a fővárosi Semmelweis Egyetemmel.

2021. január 07. 17:52

Szinte biztos: alapítványi egyetem lesz az SZTE

Az elmúlt egy évben a SZTE vezetői többször is nyilatkoztak, hogy nincs napirendben az egyetem alapítványi fenntartása és működtetése. Most meg mégis.

Amikor először erről írtunk, határozottan állította Rovó László,

„nem merült fel annak lehetősége, hogy az egyetem szervezeti rendje megváltozna.”

A kérdés még egy kormányinfón is téma volt, Gulyás Gergely is cáfolt akkor.

Most viszont értesüléseink szerint összehívták az egyetemi karok dékánjait, és tájékoztatták őket arról, hogy az átalakulás hamarosan megkezdődik. Kétfajta véleményt hallottunk informátorainktól: volt, aki szerint eldöntött tény, hogy alapítványi egyetemen lesz az SZTE. Mások szerint erről még folynak a tárgyalások.

Ez utóbbinak ellentmond, hogy dékáni kollégium legutóbbi ülésén állítólag kész tényként jelentették be az átalakulást. Tudomásunk szerint a bölcsészkar csütörtöki online kari tanácsi ülésén Gyenge Zoltán dékán arról beszélt, hogy az egyetem a 2021/2022-es tanévet már alapítványi formában kezdi.

Szerettük volna a dékánt a részletekről megkérdezni, de azzal hárította el érdeklődésüket, hogy ebben az ügyben, ahogy más, az egyetemet érintő kérdésekben is a rektor és a kancellár nyilatkozhat. Kérdéseinket természetesen megkerestük a rektori hivatalt csütörtök kora délután, és bizonyára az idő rövidsége miatt még nem kaptunk választ kérdéseinkre. Amint ez megérkezik, azonnal közre adjuk.

Szerkesztőségünk több forrásból úgy értesült, hogy a SZTE mellett a debreceni, a pécsi és a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) kerül a következő tanévkezdetével alapítványi fenntartásba. A két nagy hiányzó a két budapesti mamutegyetem az ELTE és a Műszaki Egyetem (BME).

Az feltűnő, hogy a változás azokat a felsőoktatási intézményeket érinti, ahol egyben orvosképzés is folyik. Ennek kapcsán a Magyar Narancs Online arról ír, hogy SOTE rektora, a kifejezetten jó kormányzati kapcsolatokkal bíró Merkely Béla már korábban arról beszélt, hogy hazánkban össze kellene vonni az orvosképzést. Ez azt jelenti, hogy a SOTE alá szerveznék be a vidéki orvosi karokat, vélhetően ezek a jövőben kisebb önállóságot élveznének, mint jelenleg.

A Narancs szerint a vidéki orvoskarok a SOTE vidéki telephelyeiként üzemelnének a jövőben. Ha ilyen terv körvonalazódik, ahhoz biztosan volna egy-két szava a szegedi, a pécsi és debreceni orvosi karoknak is. A presztízsen túl fontos kérdés: miért működne jobban az orvosképzés Magyarországon az elképzelt végletekig központosított formában?

Szinte biztos, hogy az SZTE vezetése nem kérdezte meg a karokat, a tanszékek és az egyetem oktatóit, mit szólnak, és kívánják-e, hogy a jövőben alapítványi egyetemen dolgozzanak. Munkajogi szempontból biztosnak látszik, hogy az oktatók közalkalmazotti státusza megszűnne ebben az esetben, így a felmondás a jelenleginél sokkal könnyebbé válna.

Ugyanakkor arról is hallani, hogy az alapítványi működés esetében emelkednének az oktatói bérek, de ebben az ügyben sem tudni semmi biztosat. Nem megkerülhető az a korábban felröppenő hír, ami arról szólt, hogy az SZTE adott esetben több, pénzügyileg nem kellően prosperáló karát átengedné a Gál Ferenc Egyetemnek.

Nem tudni mennyi alapja volt ennek a szóbeszédnek, noha az a tény, hogy makacsul tartotta magát, azt bizonyíthatja, hogy teljesen légből kapottnak aligha lehet nevezni. Az elképzelést nemcsak a kiszemelt karok ellenezték. Tudomásunk szerint határozottan elutasította Rovó László rektor is, aki az univerzitás egyben maradásáért állt ki.

Könnyen lehet, hogy a tervbe vett alapítványi működés végleg elhárítja azt a veszélyt, hogy a SZTE néhány kara kikerüljön a jelenlegi szervezeti rendszerből, és hozzácsatolják a Gál Ferenc Egyetemhez.

B. P.