Szinte bármit megígér az Orbán-kormány Brüsszelnek az uniós támogatásért cserébe

Nagyon kell a pénz és nagyon kevés az idő.
Kékes Viktória

2022. szeptember 08. 09:54

Szinte bármit megígér az Orbán-kormány Brüsszelnek az uniós támogatásért cserébe

A koronavírus-világjárvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállításának elősegítésére az Európai Bizottság, az Európai Parlament, és az uniós tagállamok vezetői megállapodtak egy helyreállítási tervben, amellyel Európa kilábal a válságból és megalapozza modern és fenntartható jövőjét. Ennek részeként az Európai Unió Tanácsa 2021. február 11-én elfogadta azt a rendeletet, amely a tagállamok számára soron kívüli, összesen 750 milliárd eurónyi pluszforrást biztosít. Ebből az összegből Magyarország 2511 milliárd forintnyi támogatásra és további legfeljebb 3384 milliárd forintnyi hitelre jogosult.

 

A Tanács eddig 25 ország beruházásokat és reformokat tartalmazó nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervét fogadta el. 

 

Magyarország egyedüliként nem jutott még hozzá az uniós pénzhez, mégpedig a Bizottság a jogállamisággal és a korrupcióval kapcsolatos erőteljes aggályai miatt. Az Orbán-kormánynak mindössze két hete maradt arra, hogy bebizonyítsa: Magyarország jogállam, ahol a hatóságok erélyesen fellépnek a korrupció ellen.

 

Ennek megfelelően őrült ígérgetésekbe kezdtek, néhány nappal ezelőtt például egy olyan, a kormánytól független korrupcióellenes hatóság létrehozásáról döntöttek, amely hozzáfér majd minden EU-s támogatással kapcsolatos irathoz és ha bármilyen jogsértést tapasztal, közbeléphet.

 

Hiába, nagyon kellene az uniós pénz, a 444.hu úgy tudja, a Brüsszelben tárgyalóknak Orbán Viktor azt a parancsot adta, hogy „szerezzék meg az újjáépítési alapban lévő pénzt”.

 

Kérdés, hogy a Bizottság elfogadja-e az Orbán-kormány szép ígéreteit, miközben a jogállamisági mechanizmus elindításával (és a támogatási pénzek visszatartásával) 10 év után először van egy olyan eszköz Brüsszel kezében, amivel a magyar kormány politikáján érdemben változtatni tud.