Színművészetis diákok: hiába rendelt el Szarka lövész épület-kiürítéseket, nem mennek sehova a diákok a Vas utcából

Kitartanak a hallgatók.

2020. október 17. 07:39

Színművészetis diákok: hiába rendelt el Szarka lövész épület-kiürítéseket, nem mennek sehova a diákok a Vas utcából

A hallgatók név nélkül nyilatkozó képviselője azt mondta, hogy az őszi szünetet a tanév eredeti rendje szerint, október 22. és 28. között tartják meg. Mint fogalmazott, a tanév rendjének módosítását előíró kinevezett rektorhelyettes törvénybe ütközően nyerte el megbízatását, ezért az általa kiadott utasítás sem tekinthető jogszerűnek. Ebben a kérdésben jogi úton fognak fellépni.

A hallgatók szerint Szarka Gábor újonnan kinevezett kancellár az épületek kiürítésére vonatkozó rendelkezését semmilyen indokkal nem támasztotta alá, nincs nyoma annak, hogy a döntés járványügyi szakértő bevonásával született volna. Úgy vélik, hogy ez az intézkedés a hallgatói véleménynyilvánítás elhallgattatására irányuló, politikai szándékot deklarál. A hallgatók szerint a kancellár visszaélésszerűen gyakorolja a hatásköröket: a fizetések jogellenes visszatartásával fenyegetett és az internetelérés szüneteltetéséről is döntött.

Most pedig lakhatásuktól akarja megfosztani a kollégistákat – hangsúlyozta a hallgatók képviselője, hozzátéve, hogy a kollégium lakói birtokvédelemért folyamodtak a helyi jegyzőhöz.

Budapest, Vas utca, 2020. október 17-én este

Elmondta, hogy a hallgatók termenként őrzik a Vas utcai és a Szentkirály utcai épületet, és fenntartják a blokádot, amíg az egyetemi autonómiát nem garantálják nekik.

Az intézmény épületeinek kiürítésére vonatkozó rendelkezést a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói közleményben utasították vissza. Azt írták, hogy az egyetem fenntartója, a kancellár és a megbízott rektorhelyettes „átlátszó módon” egy világjárványt használ ürügyként arra, hogy a tiltakozó hallgatókat az egyetemfoglalás feladására kényszerítse.

Az SZFE oktatói szerint az új vezetés – amely korábban azzal vádolta meg a tiltakozókat, hogy ellehetetlenítik az oktatást – az őszi szünetet kiterjesztve, példátlan módon, teljes egészében betiltotta az oktatást.

Az épületek 18 órakor kezdődött kiürítéséről Szurdi Panni, az SZFE HÖK szóvivője az ATV-ben azt mondta, hogy az üzemeltetés munkatársai megpróbálták kiüríteni a termeket, amelyeket a diákok nem voltak hajlandók elhagyni.

Ezt tudomásul vették, jegyzőkönyvet vettek fel róla, és semmilyen atrocitás nem történt.

 

Korábban írtuk:

„A blokádot megerősítettük, a termeket őrizzük, és amíg az egyetemi autonómiát nem biztosítják, fenn is tartjuk”

– ezzel ért véget a sajtótájékoztatójuk a színművészetis diákoknak. Nézze meg, mi mindenről beszéltek!

Tovább olvasom