Színházi meglepetéscunami: a dobozolástól a pipiskedésig

Reggeltől éjszakáig tartó programsorozattal köszönti a magyar dráma napját a Szegedi Nemzeti Színház. Napközben a kulisszák mögé is bepillanthattak az érdeklődők: sokan voltak kíváncsiak a próbákra és a balett társulat bemutatkozására is.

2018. szeptember 22. 05:50

A prózai társulat művészei – Barnák László, Bánvölgyi Tamás, Csorba Kata, Ferencz Nándor és Szívós László – a Béke Utcai Általános Iskolába kezdték a pénteki napot.

Igaz, nem az iskolapadba ültek vissza, hanem egy játékos Arany-órát tartottak a diákoknak. A nagy magyar költő életrajzának, verseinek felhasználásával készült darabot bábszínházi elemekkel fűszerezték – nagy sikerrel.

A magyar dráma napja alkalmából két készülő előadás próbájába is bepillanthattak a szegediek. A Kisszínház nézőtere délben zsúfolásig megtelt középiskolás diákokkal. akiket a főigazgató, Barnák László köszöntött.

Örkényről és az 1967-ben született műről, a Tótékról Bezerédi Zoltán mesélt a fiataloknak. A Kossuth-díjas rendező szerint a darab olyan jó, hogy több mint fél évszázad alatt sem kopott meg, ezért most is örömmel játsszák a színészek.

– Mi rendezők vagyunk a nézők szemei – mondta Bezerédi, remélve, ha neki tetszik, akkor nekünk, nézőknek is tetszeni fog a darab, amelynek szeptember 28-án lesz a bemutatója.

Hogy igaz legyen ez alkalommal is a mondás, hogy a puding próbája az evés, ezért Gömöri Krisztián, Borovics Tamás, Szilágyi Annamária, Sziládi Hajna és Vicei Zsolt egy rövid részletet is bemutatott a tragigroteszkből.

– A kortárs balett nem lábujjhegyen pipiskedés – ezt már Czár Gergelytől, a Szegedi Kortárs Balett táncosától tudhatták meg az érdeklődők a Kisszínház harmadik emeleti próbatermében.

Bár hivatalosan a magyar dráma ünnepe szeptember huszonegyedike, az érdeklődők azonban betekintést nyerhettek a harmincéves, világhírű szegedi társulat legújabb balettelőadásának, az Orfeusz és Euridikének a próbájába.

A darabot június végén már bemutatták a fővárosban, most az október 19-i szegedi premierre gyúrnak a táncosok. Enrico Morelli koreográfiáját – akárcsak a többi táncjátékot szokták – az elmúlt időben napi 6-8 órában próbálták, hogy tökéletesre csiszolják a  bemutatóra a produkciót.

Ezzel azonban még nem ért véget a színház mai ajándékcunamija. Este 9 órától a Nagyszínházban összművészeti meglepetéssel várják a nézőket a színházak éjszakájának előestéjén.
Az est folyamán Barnák László főigazgató beszélget Szabó István Oscar-díjas rendezővel, Sándor Pál Kossuth-díjas rendezővel, és Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőrrel.

Az érdeklődők ízelítőt láthatnak a színház Szentivánéji álom című bemutatójából Horgas Ádám főrendezővel, valamint a Tóték című bemutatóból Bezerédi Zoltán rendező irányításával.

Az eseményre a Nagyszínház nézőterén várják az érdeklődőket, a belépés díjtalan.

Aki siet, ma este még világhíreségekkel találkozhat.

Tovább olvasom