Színházcsinálók, bábsimogatók és nyelvtanulók – Körút, 2023. február 02. (frissítve)

Ma este találkozhatnak két „színházcsinálóval”. Egyikük nemrég Kölcsey érmet kapott a várostól. Másikuk ugyan szegedi, de már egy ideje Budapesten él, néhány hónapja mutatták be monodrámáját, ami Ady és Léda héjanászáról szól. És ide várunk egy magyar és egy finn anyanyelvű egyetemi oktatót, akiktől remélem megtudhatjuk, miért tanulják egymás nyelvét. Megmutatjuk, milyen egy bábsimogató foglalkozás és választ várunk arra, hogy tényleg lehet akár digitális drog-e az internet? És ma is lesz játék.
Vass Imre

2023. február 02. 19:38

Színházcsinálók, bábsimogatók és nyelvtanulók – Körút, 2023. február 02. (frissítve)

A Magyar Kultúra Napján többen kaptak Kölcsey érmet a szegedi kulturális élet dolgozói közül. Egyikük Czene Zoltán, a Szegedi Nemzeti Színház rendezőasszisztense. A következő percekben bepillanthatunk Zoltán munkájába. A filmet, amiben mások mellett ő is szerepel, Bakos Judit Mirtill kommunikáció szakos hallgató készítette, vizsgafilmként.

 

Ady és Brüll Adél szerelméről sokan írtak. Születtek tanulmányok, visszaemlékezések. Egy szegedi írónő, Tatár Rózsa egy monodrámát írt. Léda, Ady múzsája a betegágyán emlékszik vissza kapcsolatukra a költővel és házasságukra, Diósy Ödönnel, amelyben hárman voltak. A színdarabot Budapesten, az RS9 színházban nagy sikerrel játsszák.

 

Két héten át 26 iskolában fordultak meg a Kövér Béla Bábszínház munkatársai, ahol bábsimogató, bábmozgató és bábkészítő foglalkozásokat tartottak. Ezzel a leendő előadások iránt is igyekeztek felkelteni az érdeklődést. Most éppen az „Egy kupac Kufli” – című, Dániel András meséje alapján írt új darabhoz készülnek a figurák. Márciusban nagyszabású előadásukat, a Robin Hood-ot a pécsi Bóbita Bábszínházzal együtt mutatják be az Agórában. A március 21-re a bábszínházi világnapra pedig meglepetéssel készülnek. 

 

 

Kezdés fél nyolckor a Szegedi Híradó után!

 

A műsort itt is követhetik honlapunkon ebben a cikkben, de látható