Szili Katalin, Wáberer György, Guller Zoltán és Bedros J. Róbert nem mond le a jól fizető kuratóriumi tagságról

Az alapítványi egyetemek kuratóriumai helyett inkább kormányzati pozícióiknak intenek búcsút.
Kékes Viktória

2023. február 27. 10:05

Szili Katalin, Wáberer György, Guller Zoltán és Bedros J. Róbert nem mond le a jól fizető kuratóriumi tagságról

Gulyás Gergelya február 9-ei kormányinfón jelentette be, hogy hogy az Európai Bizottság kérésének megfelelően, február 15-ig lemondanak a miniszterek, azaz Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Navracsics Tibor, Szijjártó Péter, Varga Judit és Varga Mihály is a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumaiban vállalt pozícióikról.

 

Gulyás hozzátette: 

 

„Azt várjuk, hogy minden kormányzati tisztviselő járjon el így, tehát ez vonatkozik az államtitkárokra, helyettes államtitkárokra, közigazgatási államtitkárokra, miniszteri biztosokra, kormánybiztosokra”.

 

A 24.hu információi szerint voltak olyanok, akik a kuratóriumi tagság helyett inkább a kormányzati megbízásukról mondtak le:

  • Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott.
  • Guller Zoltán miniszteri biztos,
  • Szili Katalin miniszterelnöki megbízott
  • és Wáberer György kormánybiztos.

 

Utóbbi esetében már lehetett tudni, hogy nem sokkal azután kezdeményezte felmentését, hogy a miniszterelnök veje, Tiborcz István kivásárolta részesedését a saját magáról elnevezett fuvarozócégből. Wáberer így továbbra is a sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja maradhat.

 

Guller Zoltán február 14-én mondott le a Digitális Magyarország Ügynökség létrehozásáért és működtetéséért felelt miniszteri biztosi posztjáról a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöki posztjáért. Guller korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőjeként egy személyben döntött százmilliós turisztikai pályázatokról. A támogatásból ellenzéki városok nem, NER-közeli vállalkozók annál inkább kaptak. Rogán Antal embereként tavaly a Szerencsejáték Zrt. felügyelőbizottságába, idén az állam által 660 milliárdért bezsákolt Vodafone új vezetésébe is bekerült

 

Az egykori szocialista politikus, Szili Katalin miniszterelnöki megbízotti posztjának intett búcsút annak érdekében, hogy a pécsi Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi tagja maradhasson. 

 

Bedros J. Róbert sem miniszterelnöki megbízottja már a dél-budai szuperkórház építésének, helyette továbbra is Semmelweis Egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány tagja.

 

A 24.hu arra emlékeztet: a kuratóriumi tagság mellett az szólhat, hogy relatíve kevés munkáért (egy évben összesen hatszor ülésezik a testület) a jelenlegi magyar fizetések viszonylatában igen magas, havi 1–1,5 millió forintos tiszteletdíj jár. A kuratóriumi tagság – a jelenlegi szabályok alapján – ráadásul életük végéig szól, nem szakíthatja meg egy esetleges kormányváltás sem.