Szili Katalin megfejtette, hogyan tarthatja meg kuratóriumi tagságát és kormányzati pozícióját egyszerre

Március 1-jétől miniszterelnöki főtanácsadóként folytatja kormányzati munkáját az egykori szocialista házelnök.
Kékes Viktória

2023. március 22. 08:10

Szili Katalin megfejtette, hogyan tarthatja meg kuratóriumi tagságát és kormányzati pozícióját egyszerre

Február közepén az egykori szocialista politikus, Szili Katalin lemondott miniszterelnöki megbízotti posztjáról annak érdekében, hogy a pécsi Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi tagja maradhasson. Nem ő volt az egyetlen, aki a kuratóriumi tagság mellett döntött, hiszen relatíve kevés munkáért (egy évben összesen hatszor ülésezik a testület) a jelenlegi magyar fizetések viszonylatában igen magas, havi 1-1,5 millió forintos tiszteletdíj jár. A kuratóriumi tagság – a jelenlegi szabályok alapján – ráadásul életük végéig szól, nem szakíthatja meg egy esetleges kormányváltás sem.

 

Bár az Európai Bizottság kifejezett kérése volt, hogy kormányzati tisztségviselők ne ülhessenek az alapítványi egyetemek kuratóriumaiban, Szili rájött hogyan játszhatja ki az összeférhetetlenséget: március 1-től miniszterelnöki főtanácsadóként tért vissza a kormányzati munkához. Hogy pontosan milyen feladattal bízták meg, azt nem tudni. A 24.hu cikke szerint mindössze annyi különbség látható a korábbi miniszterelnöki megbízotti és a mostani főtanácsadói munkája között, hogy amíg előbbi minőségében szerepelt a neve a kormányzati portálon, addig miniszterelnöki főtanácsadóként már nem. 

 

Kérdés, hogy az Európai Bizottság mit szól majd ehhez az ügyes trükkhöz, amivel kormányunk újfent megkísérli kijátszani az uniós összeférhetetlenségi szabályokat.