Sziládi Hajna: Egyes oktatóim vallási és politikai állásfoglalásom és gondolataim alapján vontak le következtetéseket arról, hogy hol is tartok színészileg vagy miben kéne fejlődnöm

A Szegedi Nemzeti Színház színművésze Facebook-posztban áll ki színművészetisek mellett, egyúttal egy kicsit megmutatja azt is, mire lehet számítani, ha Vidnyánszky Attila nekilát az „oktatásnak”.

2020. szeptember 05. 10:52

Sziládi Hajna: Egyes oktatóim vallási és politikai állásfoglalásom és gondolataim alapján vontak le következtetéseket arról, hogy hol is tartok színészileg vagy miben kéne fejlődnöm

„Ez nem egy nyílt levél lett, csak egy mezei poszt. Azért így a végén mégis üzennék az egyetemet védő diákoknak egy velőset: Tartsatok ki! Nagyon fontos és példaértékű, amit csináltok!”

Így végződik Sziládi Hajna, a Szegedi Nemzeti Színház színművészének Facebook-bejegyzése.

Nem értünk egyet: mezei posztnál sokkal több.

Ugyanis segítségével be lehet kukkantani Kaposvárra, hogyan tette ott dolgát Vidnyánszky Attila.

Spoiler: sehogy

És akkor itt egy kicsit részletesebben:

„Régóta van bennem egy vágy, hogy kiírjam magamból azokat a gondolatokat, melyek az öt évig tartó kaposvári színészképzés során érlelődtek bennem. Nehéz objektíven, tiszta fejjel írnom, hiszen számomra nagyon nehéz öt év volt ez. Túl sok érzelem tör fel belőlem valahányszor elkezdek elmélkedni azon, hogy mennyi minden történhetett volna velem öt év alatt a Kaposvári Egyetemen és mennyi minden nem történt. Hogy mi lett volna, ha... Az SZFE körüli események inspirálnak arra, hogy mégis valamilyen formában megnyilvánuljak.”

(...)

„Bizony szembesülnöm kell most újra azzal, amivel tulajdonképpen mindig is tisztában voltam Kaposváron, de most még fájóbb a felismerés: én nem voltam ilyen bátor. Én nem voltam ilyen bátor, amikor első ízben találkoztam »ideológiai képzéssel«, mint olyannal, amikor egyes oktatóim vallási és politikai állásfoglalásom és gondolataim alapján vontak le következtetéseket arról, hogy hol is tartok színészileg vagy miben kéne még fejlődnöm. Én az »ideológiai képzést« valahogy így tudnám definiálni. Akkor se voltam elég bátor, amikor rengeteg óránk elmaradt – több alkalommal pont a kaposvári találmány, a duális képzés miatt, hiszen nem tudtunk egyszerre két helyen lenni vagy éppen a tanárok nem voltak egyeztetve, hogy tudjanak minket tanítani budapesti elfoglaltságaink alatt is. De olyan tanár is akadt, aki egyáltalán nem volt partner abban, hogy alkalmazkodjon hozzánk, még akkor sem, amikor Kaposváron voltunk.

  • Nem voltam bátor, mert nem álltam ki a tanuláshoz való jogomért.
  • Nem voltam bátor, amikor nem elleneztem, hogy az egyes szemeszterek végén jegyeket kapunk olyan tantárgyakból, melyeknek oktatóival egyszer sem találkoztunk.
  • Nem voltam elég bátor, hogy felálljak és azt mondjam: elég!
  • Nem azért felvételiztem Kaposvárra, hogy aztán ne legyen képzésem!
  • Nem azért felvételiztem, hogy aztán oktatók – akik feltételezem megkapták a fizetésüket – faképnél hagyjanak minket, mi több, ne is találkozzunk velük.
  • Ismét nem voltam elég bátor ahhoz, hogy kiálljak a tanuláshoz való jogomért.

Ezen a ponton – most hogy így elmélkedek – persze rá kell jönnöm, hogy sokszor próbáltam, próbáltunk bátrak lenni. De talán nem voltunk elég bátrak akkor sem, nem voltunk elég bátrak ahhoz, hogy szembenézzünk a tényekkel: nem fognak változni a dolgok.

Vidnyánszky Attila nem látogatta rendszeren a vizsgáinkat. Az is megesett, hogy az osztályfőnökünk se látta az összes vizsgánkat (gondolok itt énekvizsgákra, mozgásvizsgákra).”

(...)

„Megbocsájthatatlannak tartom, hogy Vidnyánszky Attila nem veszi komolyan a diákságot és az egyetem intézményét. Én megtapasztaltam, hogy milyen az, amikor az ember egy nem demokratikusan működő-, a diákok érdekeit bizony sokszor ignoráló egyetem tanulója. Nagyon aggasztónak tartom, hogy a Színház-és Filmművészeti Egyetem ugyanilyen egyetemmé válhat.”

Sziládi Hajna teljes bejegyzését itt olvashatja el.

gszl

Vélemények

mutasd mind