Sziklakert épület a megszűnt szökőkútban; áll az Összetartozás Kapuja; országos hírű közösségi kert

A Mérlegen a képviselők sorozatában a Szegedi Tükör ezúttal a belvárosban Szondi Ildikónál, Kiskundorozsmán Mihálffy Bélánál és Makkosházon Kozma Józsefnél járt.

2019. augusztus 24. 11:08

Sziklakert épület a megszűnt szökőkútban; áll az Összetartozás Kapuja; országos hírű közösségi kert

Szondi Ildikó együtt gondolkodik a közösséggel

Szegeden a 11-es választókerület legnagyobb része a belvárosi területet fedi le, de kiterjed Alsóváros és Móraváros egyes részeire is. Hekáné Szondi Ildikó képviselte az utóbbi öt évben az itt élők érdekeit, és mivel egy ismert közéleti szereplő, alig találhatunk valakit, aki ne tudná, hogy ki ő. A Közéleti Kávéház programsorozat szervezőjeként ugyanis havi 40-50 rendezvény fűződik a nevéhez, melyek helyszíne a belváros. A képviselő célkitűzései mindig egyszerűek és világosak voltak, így most is röviden és velősen fogalmazta meg, milyen célok vezérlik a munkájában. – Az volt a célunk, hogy a belvárosban újabb fejlesztések valósuljanak meg, amelyek az itt élő emberek érdekeit szolgálják – mondja Hekáné Szondi Ildikó, és a többes szám nem véletlen. Ő ugyanis az itt élő közösség tagjaival szorosan együttműködve igyekszik megvalósítani az elképzeléseit.

Szondi Ildikó a Hangos könyvtárnál (fotók: Szabó Luca)

Szondi Ildikó (MSZP)
Körzete: a Belváros

Eredményei a ciklusban
– támogatás a körzet intézményeinek, egyesületeinek rendezvények szervezésére, kisebb eszközbeszerzésekre;
– megvalósult a Fekete Ház rekonstrukciója, amely most részben átveszi azokat a rendezvényeket, melyek a felújítás miatt a Móra Múzeum főépületében nem tudnak megtartani. Így például helyet adott annak a tudományos konferenciának, amelyet Szeged szabad királyi várossá nyilvánításának 300. évfordulója alkalmából rendeztek.

Barna Lajosné hatvan éve él Szeged központjában, és igen jó a kapcsolata a városrész képviselőjével. Együtt találták ki például, hogy a Tömörkény István-gimnázium előtti téren a megszűnt szökőkút építményébe sziklakertet telepítsenek. Ma már gyönyörű virágok pompáznak itt, Olgi néni pedig minden nap locsolja és gondozza a kertet. Egy másik szökőkutat viszont rövidesen felújítanak, ugyanis az Árpád téren lévőt rövidesen korszerűsítik.

A körzet nagyon szerencsés olyan szempontból, hogy rengeteg uniós projekt indult el a városközpontban az utóbbi időszakban. Ide sorolhatjuk az év elején megkezdett rekonstrukciós munkát a Móra Ferenc Múzeumban, illetve a rövidesen induló felújítási munkálatokat a Stefánia és a Móra-park környékén. Jól halad a Belvárosi mozi felújítása is, amely igazi ékköve lesz Szeged központjának, ha teljesen új köntöst kap.

Tisza Lajos körúton út- és buszmegálló-felújítás jelzi, hogy a forgalmas belvárosi területeken folyamatosan karban kell tartani a legfontosabb útvonalakat. Régi lakossági igény, hogy a turisták által is látogatott belvárosi területen legyen közvécé, amely rövidesen megvalósul, ugyanis a nagypostánál és az Aradi vértanúk terén rövidesen lesz ilyen szolgáltatás. A képviselőnő nagyon büszke arra, hogy teljesen megújult a Reök-palota homlokzata, ugyanakkor a gyönyörű szecessziós épület tervezőjéről, Magyar Edéről nevezték el azt a teret, ahol a palota áll.

Barna Lajosné Olgi nagyon büszke a Tömörkény-gimnázium előtti téren a szökőkútból kialakított sziklakertre. Rendszeresen gondozza a virágait

A szegedi belváros túlterhelt útjait, járdáit időről időre fel kell újítani, ezért fontos, hogy tavaly nyáron átfogó rekonstrukción estek át a Kígyó és a Feketesas utcák. Szintén fontos eredmény, hogy ebben az önkormányzati ciklusban felújították a Gyertyámos utcai óvodát.

Mihálffy Béla büszke a fejlesztésekre

Szeged 1-es számú választókerülete a város közigazgatási határától a Maty-Fehértói főcsatornáig, a Vályogos utca–Szélmalom utca páros oldaltól a Bölcs utca páros oldaláig, a Hajdú utca páratlan oldalától a Kubikos utca páratlan oldaláig tart. Mihálffy Béla képviselte az utóbbi öt évben a dorozsmai területen élő emberek kétharmadának az érdekeit.

Mihálffy Béla eredményei közül kiemelte a templomdomb felújítását

Mihálffy Béla (Fidesz–L.É.T.)
Körzete: Kiskundorozsma

Eredményei a ciklusban
– Óvodafejlesztések a Széksósi úton, a Negyvennyolcas, a Jerney és a Bölcs utcában;
– Nefelejcs bölcsődében felújítás, új sószoba;
– Járdák aszfaltozása a Negyvennyolcas utcában, Dorozsmai úton, járdalapok biztosítása javításhoz;
– Aszfaltozás a Jász, Forrai és Zádori utcában, a Nyugati soron;
– Fitneszpark létrehozása a Dianovszky téren;
– Fásítás a Dianovszky, Faragó és Maróti téren;
– Parkolófelújítás a Vadliba és Tas utcában;
– Közterület-rehabilitáció a Stop Cukrászda mellett;
– Új játszótér a sziksósi buszfordulónál, játszótérbővítés Dorozsmán;
– Buszmegálló-felújítás a Negyvennyolcas utcában és a Széksósi úton;
– Közlekedési lámpák áthangolása a Dorozsmai úti csomópontban.

A képviselő büszke az új orvosi rendelőre, a megújult kis piacra, az utóbbi időben elkészült víztározóra, amely biztonságosan tudja befogadni a településrészen képződő csapadékvizet. Közel egy évszázad után sikerült felújítani a templomdombon lévő szobrokat, ugyanakkor Kiskundorozsma újratelepítésének 300. évfordulóját méltó módon ünnepelte meg a közösség, és emlékül felállították az Összetartozás Kapuját is. Számos buszmegálló újult meg, 1956 tiszteletére pedig emlékművet emeltek.

Tímár Lajos, a Dorozsmai Napló című kiadvány mindenese azt mondja, hogy az utóbbi években erősödött a helyiek lokálpatriotizmusa, amit az itt működő mintegy húsz civil- és nyugdíjas szervezet munkájának is köszönhetnek. Ezek az egyesületek, alapítványok pályázatokon és más pénzügyi forrásokon évi 8–10 millió forinttal járulnak hozzá a dorozsmai közösség életminőségének javításához. A polgárőrként is önkéntes szolgálatot vállaló Tímár Lajos szerint a dorozsmaiak büszkék arra, amit elértek, és őrzik a hagyományaikat.

Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően fitneszparkot is telepítettek ide, utakat, járdákat aszfaltoztak, és műfüves focipályát építettek. Subasán és Sziksóson több mint egy tucat utcában fejlesztették a közvilágítást, több ezer köbméter útjavító anyagot hordtak ki az itteni utakra, ezzel is javítva a külső területek lakosainak életminőségét.

Tímár Lajos, a Dorozsmai Napló mindenese, úgy látja, erősödött a helyiek lokálpatriotizmusa

Négy óvodában és bölcsődében, valamint a két iskolákban voltak fejlesztések, melyek a gyermekek érdekeit szolgálták. A közösségépítés is folytatódott az elmúlt öt évben, a különböző rendezvényekre egyre több dorozsmai ember látogat el, jól érzik magukat, megismerik egymást, barátságok születnek. A településrész még egy fontos szempontból sikeres, mondhatni egyedülálló: ritka összefogással dolgozik együtt két ellentétes pártállású önkormányzati képviselő. Lauer Istvánnal ugyanis példaértékű az együttműködése Mihálffy képviselőnek.

Kozma József harmonizálni igyekszik

– A 8. számú szegedi választókörzet egy teljes egészében paneles része a városnak, így a legfontosabb feladat itt a városi szolgáltatásoknak és a környezet minőségének harmóniában fenntartása, és hozzáigazítása a folyamatosan változó igényekhez – mondja Kozma József, a körzet egyéni képviselője.

Az Agyagos utcától a Vértói útig a külső körút és a körtöltés között húzódik a majdnem tökéletesen trapéz alakú városrész, kivéve belőle a Lidl mögötti Gyöngyvirág utcai házsort és a rá merőleges tízemeletes Ortutay utcai házat.

– Az energetikai felújítással szép arculatot kapott a városrész meghatározó oktatási intézménye, a Bonifert Domonkos Általános Iskola – magyarázta Kozma József

Kozma József (MSZP)
Körzete: Makkosház

Eredményei a ciklusban
Nagyobb rekonstrukciós munkák:
– A Lomnici utca útburkolatának felújítása a 25-29. közötti szakaszon;
– Hont Ferenc utca 2–8. mögött és a 13-nál a szervizút teljes felújítása.

Kisebb fejlesztések:
– Hont Ferenc utca 7. mögött szabadidős burkolt felület, a 19/B-nél járdacsatlakozások kialakítása, az előkert szegélyének rendezése;
– Járólapos járdafelújítás a Hont Ferenc utca 12. és a Gyöngyvirág utca között;
– Garam utcai tömbbelsőben lakossági sütőhely kialakításának támogatása;
– Hont Ferenc utca mögötti nagy parkoló közlekedési rendjének megoldása.
– Padok kihelyezése a Csongrádi sugárút mentén a villamos-végállomásig.

Nagyon fontos, hogy a legutóbbi időszakban kívül-belül megújult az Agyagos utcai bölcsőde és a Garam utcai óvoda. Új közösségi terek jöttek létre, illetve a meglévők bővültek új eszközökkel. Mint a lakótelepeken ezt már megszokhattuk, itt is sokan alakítottak ki csinos előkerteket a panelházak körül. A Makkosházán őslakosnak számító Gáspár János azt mondja, hogy nagyon fontos beruházás volt a Hont Ferenc utca és Ortutay utca útburkolatának felújítása, valamint a Juharfás és Gát utcák teljes útfelületének rekonstrukciója. Sok helyi vágya teljesült azzal, hogy lámpával védett, igazán biztonságos gyalogosátkelőt létesítettek az 2-es villamos végállomásánál.

Szintén lakossági igény nyomán jött létre az Agyagos és Lomnici utcák kereszteződésének belső járdával való összekötése a Gát utcával. Kozma képviselő támogatásával történt meg a Makkosházi Nyugdíjas Egyesület helyiségének felújítása a Bonifert Domonkos Általános Iskolában.

A folyamatban lévő fejlesztések közé tartozik a hetven parkoló kialakítása a Lomnici utca mentén, továbbá a Hont Ferenc utca 10–12. számnál a szervizút és a parkoló felújítása. A Hont Ferenc utca 20–24. szám előtti játszóteret is folyamatosan fejlesztik, és megtörtént a Garam utcai tömbbelsőben focipálya szintezése. A már országosan is ismert Makkosházi Közösségi Kert és Szabadidőközpontban szabadtéri kondieszközöket helyeztek el, hogy a kertészkedés mellett a testmozgás más fajtája is ide vonzza a helyieket.

Gáspár János az Ortutay utca burkolatcseréjének örült igazán

A Honfoglalás parkban bekerítették a játszóteret, a Lomnici utca 39. mögöttit és a Hont Ferenc utcai rendelőnél korszerűsítették. A kutyások régi vágya teljesült az új futtatóval a Vértónál.

Fontos, hogy minél több zöldterületet alakítsanak ki a szűkös lehetőségek ellenére, ezért is fontos annak a fasornak a telepítése, mely az orvosi rendelő környezetét teszi élhetőbbé. Emellett fákat ültettek a Zsitva sor – Ipoly sori tömbbelsőben és a trolivégállomásnál is.

Szincsok György