Szijjártóhoz kerülhet Paks2

Az orosz Barátság Érdemrenddel kitüntetett külgazdasági és külügyminiszter tárcájához kerülhet a paksi atomerőmű bővítése és a nemzetközi energiaügyek. Mindkettőben oroszpárti az Orbán-kormány.
Cservenák Zoltán

2022. május 14. 18:05

Szijjártóhoz kerülhet Paks2

A paksi bővítés mellett a teljes nemzetközi energetikai ügymenet Szijjártó Péter minisztériumánál köthet ki – írja a 24.hu. A lap egyelőre nem tud biztosat, de több informátoruktól is úgy értesültek, hogy mindkét terület gazdája Szijjártó lehet.

 

A nemzetközi energiaügyekben Magyarország azon az állásponton van, hogy legalább 4 évbe telne és mintegy 750 millió euróba, azaz nagyjából 300 milliárd forintba kerülne a leválás az orosz energiahordozókról. Ezt maga Szijjártó Péter nyilatkozta, hozzátéve, mindez akkora áldozatot jelentene Magyarországnak, hogy ezt nem tudják meglépni.

 

Paks2 is orosz érdekeltség, az atomerőmű bővítésére korábban orosz hitelt kapott Magyarország, de annyira kedvezőtlen volt, hogy később inkább kiváltották. A bővítés egyelőre egy helyben toporog, a beruházó cég alkalmazottait elküldték, a projekt áll, jórészt a háború és a bővítés szakmai lebonyolításáért felelős orosz Roszatom atomenergetikai vállalat uniós ellehetetlenülése miatt.