Szijjártó rácsodálkozott, hogy egyedül ő találkozik az orosz külügyminiszterrel, miközben az Európai Unió erre kérte a tagállamokat

Mivel a jelenlegi helyzetben, amikor Oroszország 300 ezer katonát mozgósít Ukrajna ellen, az unió nem látja értelmét találkozni Szergej Lavrovval.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 23. 16:19

Szijjártó rácsodálkozott, hogy egyedül ő találkozik az orosz külügyminiszterrel, miközben az Európai Unió erre kérte a tagállamokat

Tanulságos videót tett ki a Facebookra Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter azt nehezményezi, hogy az ENSZ-ben egy uniós tagállam külügyminisztere sem tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyérrel. Szijjrátó vagy tájékozatlan, vagy szándékosan szembement az uniós kéréssel, ami úgy szólt, egy tagállam se tárgyaljon Lavrovékkal.

 

„Megkérdeztem Szergej Lavrovot, hogy rajtam kívül kivel találkozott az Európai Unióból, de más találkozója uniós külügyminiszterrel nem volt” 

 

– mondja a videójában Szijjártó. Szerinte „a béke párbeszéd nélkül nem fog létrejönni.” Azt is mondta, hogy  

 

„ha valahol, akkor itt az ENSZ közgyűlésén ezt a párbeszédet el kellett volna, el kellene indítani, és én azt gondolom, hogy ha,  az elkövetkező időszakban a békéről nem jönnek létre tárgyalások, akkor a világ még súlyosabb következményekkel fog szembesülni”.

 

Az ügy azért is érdekes, mert Szergej Lavrov csütörtökön megjelent az ENSZ Biztonsági Tanácsában, igaz késett majdnem 90 percet, majd elmondta beszédét, de a tanácstagok reakcióit nem várta meg, így esély sem volt arra, hogy párbeszéd kezdődjön.

Az sem egyértelmű, hogy Szijjártó szerint az uniós külügyminiszterek mit tudnának elérni Lavrovnál az orosz–ukrán béke érdekében, hiszen Oroszország támadta meg Ukrajnát. Azt nem garantálhatják Putyinnak, hogy Ukrajnát soha nem veszik fel az unióba vagy a NATO-ba, a Putyin-féle „nácitlanításnak” sem az lenne a módja, ahogyan most az oroszok csinálják, gyerekeket, időseket, nőket, ártatlan férfiakat gyilkolva. Ukrajna szuverén ország, ezzel kapcsolatosan sem tudnak „engedményeket” tenni az oroszoknak az uniós külügyminiszterek, valamint Volodimir Zelenszkijt sem tudják „elzavarni” Ukrajna éléről, úgy, ahogy azt az Putyin gondolja. Az Orbánék által emlegetett szankciós politikában pedig az orosz gázra soha nem volt uniós szankció, a kőolajra pedig csak 2023. január 1-jétől lesz, míg a feldolgozott nyersolajra március 1-jétől lesz korlátozás.