Szijjártó Péter szerint Magyarország egyértelműen az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik

Még egyszer: egyértelműen.

2019. december 28. 14:02

Szijjártó Péter szerint Magyarország egyértelműen az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik

A magyar gazdaságban sikeresen megy végbe a dimenzióváltás, aminek nyomán Magyarország egyértelműen az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton.

„A folyamatosan magas színvonalon teljesítő magyar munkaerőnek, Európa legalacsonyabb adóinak és az új támogatási rendszernek köszönhetően minden idők legtöbb beruházása érkezett idén Magyarországra” – emelte ki a miniszter.

A november végi adatok alapján 1540 milliárd forint értékben született pozitív befektetési döntés Magyarország vonatkozásában, ezzel a beruházási volumen tekintetében már novemberben megdőlt a tavalyi egész éves eredmény. A beruházásösztönzési rendszeren keresztül létrejött új munkahelyeken a bruttó fizetés tavaly átlagosan havi 420 ezer, idén az első 11 hónap alapján 457 ezer forint volt – közölte a tárcavezető.

Szijjártó Péter szerint Magyarország az elektromosautó-ipar fellegvára lett, miután a globális autóipar átalakításának tempóját diktáló nagy koreai vállalatok sorra hozzák új gyáraikat Magyarországra.

Ennek kapcsán kiemelte, hogy Magyarországon épül a világ legnagyobb elektromosakkumulátor-gyára és beszállítói hátországa, ami egyértelműen Magyarország sikerét vetíti előre a világ autóiparának új korszakában.

A magyar gazdaságtörténetben öt év után most fordult elő először, hogy a befektetések tekintetében nem a németeké, hanem Dél-Koreáé az első hely. Az idei beruházások nyomán a dél-koreai vállalatok alkotják a legnagyobb beruházói közösséget, így 2019-ben Dél-Koreából érkezik a legtöbb beruházás Magyarországra, ami a külgazdasági és külügyminiszter szerint világosan mutatja a keleti nyitás sikerét.

(fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Kapcsolódó cikkek

mutasd mind

Címlapon

mutasd mind